Президентът Румен Радев си позволи безпрецедентен за него критичен тон

...
Президентът Румен Радев си позволи безпрецедентен за него критичен тон
Коментари Харесай

В ООН: Радев осъжда войната, но не и Русия

Президентът Румен Радев си разреши невиждан за него сериозен звук към Русия в днешното си пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, само че остана в границите на познатите си общи апели за дипломация и мир.

Държавният глава, представен от пресслужбата си, уточни, че към този момент са минали 19 месеца от началото на войната на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против неин комшия в нарушаване на Устава на Организация на обединените нации.

„ От първия ден България жигосах експанзията на Русия против Украйна. Всеки ден от тази война заплашва интернационалния мир и сигурност и към този момент се е трансформирала във война на безсилие, която изправя пред предизвикателство общественото и икономическото развиване в света “, сподели Радев.

По думите му приоритет на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации е да откри подходи, които могат да очертаят пътя към възобновяване на мира в Украйна.

Радев не стигна обаче до такава степен да призове за евакуиране на Русия от окупираните от нея украински територии, не осъди военните закононарушения, не сподели и дума за военна помощ за Украйна, на която той е открит съперник от началото на войната.

Българският президент  сподели още, че развиването на събитията демонстрира рискова наклонност на ескалация и риск от разпространение на спора в Черно море и засягане на прилежащите на Украйна страни. Той прикани за по-силна политическа воля, дипломация и дейни договаряния за постигането на изчерпателен, обективен и резистентен мир, учреден на интернационално признатите  правила на Организация на обединените нации.  

Радев изрази и паниката на страната ни от изтеглянето на Русия от съглашението за транспорт на зърнени храни през Черно море, продължаващите удари против пристанищната инфраструктура на Украйна и ограничаването на корабоплаването в Черно море, които усилват несигурността в снабдяването с храни, изключително в световния Юг, където цената на войната също е изключително висока.   
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР