Президентът Румен Радев ще започне консултации с парламентарно представените партии

...
Президентът Румен Радев ще започне консултации с парламентарно представените партии
Коментари Харесай

Кога Радев ще връчи първи мандат за правителство зависи от партиите

Президентът Румен Радев ще стартира съвещания с парламентарно показаните партии допустимо най-бързо, но кога ще връчи първия изследователски мандат зависи главно от тези съвещания. Това съобщи президентът през днешния ден във Варна, където е на посещаване. Президентът свика с декрет първо съвещание на новоизбрания парламент на 21 юли. Днес той не посочи по кое време счита да започва и консултациите с парламентарно показаните партии. След постоянните избори на 4 април, президентът организира в един ден, на 19 април съвещания поотделно с всяка от политическите сили с посланичество в Народното събрание, а на идващия ден връчи и първият мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ.

Този път обаче евентуално процедурата няма да бъде следвана толкоз бързо. " Зависи доста от това дали партиите ще намерят първо разговор, и второ - ще съумеят да реализират някакъв консенсус ", сподели Радев през днешния ден. Според него, този път те нямат право на неточност, а " още един изправителен няма да бъде за тяхна сметка, а за сметка на всички нас. "

В момента на дневен ред най-важната задача, която стои пред нас, пред партиите и пред България е съставянето на стабилно, дейно работещо държавно управление, акцентира той и добави, че има да се вземат решение доста значими задания. Крайно време партиите да поемат своята политическа отговорност. За тях гласоподават хората, не за този длъжностен кабинет, добави президентът. Той напомни, че служебният кабинет е напълно негово решение, предопределение и негова отговорност. " Апелирам още веднъж към партиите освен да декларират планове по време на избори, само че в този момент да покажат, че могат да оферират опция, че могат водят разговор между тях, а не да бягат от отговорност и да се оправдават ", съобщи президентът. Съставянето на сполучлив кабинет, който да се употребява с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, неприкритост и градивен разговор, счита президентът. Според него, се изисква " и почтенност и ясни морални правила и по тази причина обществото ни чака от партиите, които се оповестиха срещу този циничен модел, да показват ясна опция, да показват разговор и съответни решения, а не оправдания. "

На въпрос по какъв начин ще разяснява оповестяването на проекто-кабинет от " ИТН " не пред Народното събрание и преди да са ясни резултатите от изборите, президентът отговори, че всяка партия сама дефинира тактиката си. " Според мен, в случай че се прави оповестяване на състав на Министерски съвет, в случай че има храброст и неприкритост, това би трябвало да се прави или в хода на предизборната акция, или, в случай че не направи тогава, влизаме в ясно откритата конституционна процедура - когато се връчи мандат, тогава е времето да се разгласи съставът на един кабинет, и той би трябвало да се преглежда в Народното събрание, там е мястото ", посочи държавният глава.

Радев уточни, че служебното държавно управление извършва сполучливо задачата, която е сложил - за начало на демонтажа на порочния управнически модел и одобряване на държавността, за работа в полза на обществото, а не на обособени партии и бизнес кръгове.

В отговор на въпрос за отчета на министър Бойко Рашков за основния прокурор, Радев разяснява, че неговата оценка за дейностите на основния прокурор я е дал още предходната година. И предстоящо неговата оставка ще бъда в интерес на гражданско общество и страната ни, счита президентът. " Това оглушително безмълвие за вихрещата се корупция на най-високи места във властта на страната, знаковите корупционни кавги, които обиколиха всички международни медии, надълбоко дискредитираха страната ни ", изясни президентът. Според него, оглушителното безмълвие за харчене на мрачно на милиарди обществени средства, до момента в който в това време прокуратурата нападателно клеветеше неуместните на властта, дискредитира и делегитимира и самата прокуратура в лицето на основния прокурор.

За срещата си във Варна президентът посочи, че градът от ден на ден се утвърждава като център на обучение, просвета и просвета и би трябвало да се направи всичко належащо тази разпоредителност и капацитет, които имат хората тук, да бъде разпрострат в оптималната степен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР