Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на

...
Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на
Коментари Харесай

В 15:00 часа президентът връчва втория мандат  

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на " Продължаваме промяната " - " Демократична България " на 27 март, сряда, от 15 часа. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

По Конституция Радев би трябвало да връчи досието с мандата за сформиране на кабинет на претендента за министър-председател, излъчен от втората по бройка парламентарна група в 49-ото Народно заседание.


До връчването на втория мандат се стигна, откакто ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се схванаха за състава на Министерски съвет с министър председател Мария Габриел, която от своя стана отдръпна кандидатурата си.


На изключително съвещание през днешния ден Народното събрание гласоподава отхвърли на Габриел да стане министър-председател и разгласи за несполучлив мандата за сформиране на държавно управление, получен от ГЕРБ. Това стана след към час диспути и в отсъствието на номинираната за министър председател, предава Дир бг.

Втория мандат обаче наподобява, че няма шансове за триумф, откакто и от ГЕРБ-СДС, и от Движение за права и свободи оповестиха, че няма да го поддържат. От ГЕРБ се мотивираха с това, че в хода на договарянията станало ясно, че ПП-ДБ са " подготвени на всичко, с цел да бавят финала на диалозите по първия мандат и да се стигне до втори ".

Ако от ПП-ДБ върнат несбъднат втория мандат, президентът Радев би трябвало да връчи мандат за сформиране на държавно управление на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията президентът би трябвало да направи това в седемдневен период.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР