Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на

...
Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на
Коментари Харесай

След поредната седмица на политически обрати: Кой ще вземе втория мандат?

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на следващия ден, в 17 часа.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " се надяват на разсъдък и продължение на договарянията за държавно управление с втория мандат.

От ГЕРБ чакат гаранции, че властта няма да се употребява за политическа чистка и упорстват за кабинет единствено от специалисти.
Днес разговорът сред ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и " Продължаваме промяната - Демократична България " е неприсъствен. Първи коментар след приключването на записа пристигна и от водача Кирил Петков. В собствен туит той разяснява, че опитите за провокиране на безпорядък няма да съумеят. В своя туит Кирил Петков написа още, че България има потребност от проевропейско държавно управление, което " да работи за влизане в Шенген и еврозоната, както и същинска правосъдна промяна, с която да противостои на съветското въздействие ".



Според Христо Иванов няма алтернатива за нови избори.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС вижда два разновидността - дясно държавно управление с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Демократична България и Има Такъв Народ, което би имало поддръжката на 142-ма депутата или нови избори. Според него ключът за сформиране на държавно управление се държи от Христо Иванов и приканва Демократична България " да възмъжеят и да поемат своята отговорност. ". Според Добрев е невероятно държавно управление с присъединяване на Асен Василев. Според Даниел Митов на този стадий замразяването на договарянията е единствената опция.

Причината ГЕРБ - Съюз на демократичните сили да замразят, а не да прекратят договарянията, е постигнатото досега единодушие по цели и формула за ръководство, сподели в " Денят стартира с Георги Любенов " зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.



Положили сме прекомерно огромни старания, с цел да прекратим договарянията. Но не могат да останат без последици чутите неща. Трябва да се подсигурява, че властта няма да бъде упражнявана по този начин както си говореха тези девойки и момчета. Нашата концепция, както и на Демократична България, доколкото знам, беше да се направи напълно експертен кабинет. Това е най-разумно в тази ситуация.

От " Продължаваме промяната " още не са се събирали, с цел да обсъдят какви дейности ще подхващат след замразяването на договарянията.

" Всички разчитаме, че въпреки всичко и разсъдъкът ще надделее и ще продължат диалозите и ще стигнем да реализация на втория мандат ", разяснява зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Пред БНР Христо Иванов от " Демократична България " разяснява, че съставянето на постоянно държавно управление няма опция.

" Мисля, че мотиви да се замразяват диалозите, да сме недоволни от едно или друго положение на нещата има доста, пребогато. Но би трябвало да разбираме, че няма алтернатива България да отиде на последващи избори и няма алтернатива да не продължим тези диалози и да не стигнем до допустимо държавно управление ".



Един от мотивите за заледяване на диалозите е обсъжданата чистка на държавни чиновници по време на съвещанието на Националния съвет на " Продължаваме промяната " от 21 май, запис от който популяризира Радостин Василев.

" Да създадем наш кабинет. Аз мисля, че срокът може да се бутне и до 12 месеца. Фундаметално това ще ни разреши да почистим службите, да изгоним хората на ГЕРБ и на президента от места. Чистката е говорена с всички, които желаят да стават министри, че законно - нелегално, би трябвало да изгонят всички шефове на дирекции и шефове на районни структури и на организации. Първите две седмици, което ненапълно ще затапи приказката, че вършим коалиция с ГЕРБ ", споделя на записа Асен Василев.

Българска национална телевизия: Масови уволнения - " законно или нелегално ", и то в първите две седмици, вие като правист по какъв начин възприемате тези думи на Асен Василев?

Никола Минчев, зам.-председател на Народно събрание: Аз по-скоро ги схващам в посоката, че би трябвало да се извърши промяна. Да, може би изказът не е бил най-подходящият, само че при всички положения би трябвало да се извърши промяна в държавната администрация. То по този начин или другояче теоретично за две седмици не може да се случи.

Христо Иванов (в изявление пред БНР): Ние считаме, че тези неща, които са казани в този запис и които подходящо притеглят вниманието на обществото са добър мотив да проведем диалог за това по какъв начин би трябвало да се модернизира администрацията, което сигурно значи да прекратим цикъла от чистки.

Отговорът на Асен Василев пристигна преди час, като сподели че в този запис няма нищо скандално.

" Заставам зад всяка една дума в този запис. Ако погледнете седемте месеца, в които управлявахме, всички промени са правени обикновено и са правени на база не политическа, а на база това кой се оправя със отговорностите си и дали някой не е нарушил закона - да употребява позицията си за политическа пропаганда ".



Христо Иванов разяснява и елементи от записа, в които " Продължаваме промяната " разясняват връзките си с " Демократична България "

" Всичко, което е нужно, сме чули, само че доста добре разбираме политическата си отговорност и доста добре разбираме обстановката, в която се намира страната ".

И Иванов, и Минчев подчертаха, че диалозите за държавно управление с втория мандат са делегирани на акад. Николай Денков и ще се търси вид за тяхното продължение.

Междувременно Даниел Митов още веднъж повтори предлагането вторият мандат за кабинет да бъде взет от Мария Габриел.

" Росен Желязков предложи такова нещо през вчерашния ден и аз мисля, че е напълно рационална, имайки поради обстановката. Естествено вероятни са всевъзможни разновидности. Но ние няма да им позволим да вършат " ала-бала " с страната ".

Според Никола Минчев това ще е много тежко решение:

" Трябва да мине през всички органи на партията. Въобще не е издигнат този въпрос към момента измежду нас дали може да се направи по този начин " ротация в ротацията ". Това и много съществено решение, което би трябвало да се обмисли деликатно, в случай че въобще подходим към него ".

Във Facebook профила си дрлугият водач на " Демократична България " - Атанас Атанасов разяснява, че би трябвало да има постоянно държавно управление, доминирано от новаторски и евроатлантически сили. Според Атанасов в противоположен случай се обслужват ползите на Русия и Борисов би трябвало да избере на коя страна застава.



Тази вечер номинираният за кандидат-премиер акад. Николай Денков изрази своя оптимизъм, че в идващите дни ще се стигне до топене на договарянията за кабинет сред него и Мария Габриел. Очакванията му са диалозите да продължат от мястото, на което са спрели.

Според Асен Василев, обаче, отстъпки за размразяването на договарянията не би трябвало да има. След тази гореща политическа седмица, белязана от заледяване, идва нова гореща политическа седмица, която ще бъде белязана от развръзката дали ще има държавно управление с втория мандат.

По тематиката работиха: Иво Никодимов, Тихомир Игнатов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР