Президентът Румен Радев ще връчи на БСП третия проучвателен мандат

...
Президентът Румен Радев ще връчи на БСП третия проучвателен мандат
Коментари Харесай

Йорданова: Ще направим всичко, за да бъдем гласът на разума. БСП трябва да предложи формулата на диалога

Президентът Румен Радев ще връчи на Българска социалистическа партия третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

" Радев е пореден в своите дейности, за трети следващ път дава третия мандат на Българска социалистическа партия. Въпреки мненията за изострените връзки, той упражни правото си по Конституция. " Демократична България " има подготвеност за рационален и спокоен разговор в границите на до момента ръководещите 4 партии, с цел да се реализира държавно управление в границите на този парламент ", разяснява министърът на правораздаването в оставка Надежда Йорданова в студиото на " България заран ".

Тя акцентира, че Демократична България и Българска социалистическа партия имат своите огромни идеологически разлики.
" Едно от терзанията ни е до каква степен ще бъде допустимо едно такова държавно управление да организира депутинизацията и понижаване на зависимостите на България от Русия. Трябва да беседваме рационално, отговорно и умерено ", сподели Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е безапелационна, че целите на новото държавно управление, в случай че бъде образувано в границите на този парламент, би трябвало да бъдат по програмата на " Продължаваме промяната ". Йорданова посочи, че Демократична България авансово няма да показва червени линии в договарянията с Българска социалистическа партия.

" Ние ще създадем всичко допустимо, с цел да бъдем гласът на разсъдъка. Българска социалистическа партия би трябвало да предложи формулата на разговора. Нашата позиция е, че министър председателят би трябвало да бъде излъчен от " Продължаваме промяната ". Аз съм обезпокоена от позиция на това какъв брой градивен ще бъде разговорът ", сподели още Йорданова.
Според нея, в случай че Българска социалистическа партия излъчи Корнелия Нинова за министър-председател, това би било отклоняване от обществените позиции на Демократична България за министър председател от първата политическа мощ. Гостът посочи, че досега, и по време на диалозите за сформиране на държавно управление с първия мандат, не е ставало въпрос за систематизиране на министерски постове.

Фокусът на работа в отрасловото министерство на Надежда Йорданова е реализирането на ограниченията по Плана за възобновяване и резистентност.

" В бранш " Правосъдие " 8 закона би трябвало да бъдат признати до края на годината. Колегите в Министерство на правосъдието и Народно събрание поставиха доста старания и 7 от всички 8 към този момент са подготвени на друг стадий. Остава само законопроектът за медиацията и Граждански процесуален кодекс, обвързван с разширението на правосъдната медиация. Във Висш съдебен съвет имат ангажимент да го решат до 15 септември ", изясни правосъдният министър.
Три от законопроектите са в Народно събрание - Антикорупционният закон и Законът за изменение и допълнение на комерсиалния закон, промените в Търговския закон по отношение на несъстоятелността за самоосигуряващите се лица, тези със свободни специалности.

" Законопроектът за изменение в Наказателен кодекс, който да подсигурява по-добра независимост на публицистиката, е в Министерския съвет. Наказателен кодекс планува като квалифициращ състав случаите, когато има засегнатост и клюка по отношение на длъжности лица. Когато министър бъде разследван от публицист и бъдат оповестени избрани данни и те не бъдат потвърдени, журналистът може да бъде наказан за клюка или засегнатост. Досегашният закон води до автоцензура. Поставя в друго състояние публицистите, които застават с имената си, и тези, които разгласяват оскърбителен публикации без авторство ", посочи министърът на правораздаването.
В отрасловото министерство някои от поетите задължения са свършени предварително.

" Законопроектът за домашно принуждение беше очакван да се случи по-назад в годината. Не знам дали ще стигне мощ на това Народно събрание, с цел да го одобри. Забавихме се обаче при антикорупционното законодателство. То, за жалост, е една от ограниченията, които демонстрираха, че отиващата си ръководеща коалиция не откри ефикасни механизми за взимане на решения. По първична стратегия антикорупционното законодателство трябваше да се преглежда в Народно събрание през януари-февруари. То би трябвало да е един от целите при съставяне на ново държавно управление в границите на този парламент ", безапелационна е Йорданова.
Тя изрази терзание, че не е имало добър спор за избор на парламентарната квота във Висш съдебен съвет и към 3 октомври такова решение може да няма.

" В рамките на тази седмица би трябвало да влезе Законопроектът за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор. Оставям и задачата за реорганизиране на Главна дирекция " Изпълнения на наказванията ". Трябва да се намерят способи да се усъвършенства организацията на работа, има огромна нужда от рационализация ", сподели още министър Йорданова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР