Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Румен Радев ще връчи мандат на ГЕРБ-СДС в петък

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарната група - тази на ГЕРБ-СДС, в петък, съобщи БГНЕС.

От президентската институция напомнят, че процедурата, която ще се организира на 15 март в 17.00 часа, е в осъществяване на член 99, алинея 1 от Конституцията на Република България.

Очаква се мандатът да получи актуалният вицепремиер и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. Тя ще има седмица, с цел да предложи състав на кабинет.

В два поредни дни президентът организира съвещания с всички парламентарно показани политически партии. В понеделник на " Дондиков " 2 се явиха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. А във вторник трите опозиционни партии в 49-ото Народното събрание - " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

В основата на бъдещото ръководство би трябвало да е споделената отговорност. Имаме потребност от още малко време, с цел да преодолеем разликите и да приключим договарянията, съобщи Мария Габриел след консултациите при президента Румен Радев в понеделник.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков съобщи, че единодушието сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС би трябвало да докара до реализирането на първия мандат. Ако не се откри такова единодушие, най-вероятно ще отидем на избори, предизвести той след консултациите при президента.

Във втория ден на политически съвещания на " Дондуков " 2, опозиционните партии по този начин и не дадоха отговор на въпроса, който президентът зададе, а точно имат ли формула за ръководство и могат ли да осъществят възможен трети мандат. И от " Възраждане ", и от Българска социалистическа партия виждат " спасението " на България в нови изключителни избори. Представителите на " ИТН " се включиха към общото опозиционно мнение, че 49-ото Народно заседание е покварено още от самото му конструиране. От Има Такъв Народ не виждат капацитет в него и съпоставиха държавното управление с " родственици в болнична стая ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР