Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха на

...
Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха на
Коментари Харесай

Румен Радев се среща със страните от Източния фланг на НАТО и Джо Байдън

Президентът Румен Радев ще взе участие в срещата на върха на страните от Източния фланг на НАТО през днешния ден в полската столица Варшава. Този път на събитието ще участва и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. Американският държавен глава преди ден изненадващо посети Киев и разгласи следващ пакет помощ за нападната от Русия преди година страна, включително и още оръжие и муниции. Стойността на новия пакет ще е половин милиард $.

Към Източния фланг на НАТО и формата Б9, който се събира във Варшава, принадлежат България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Румен Радев е срещу изпращането на военна помощ от България за Киев - макар че има решение за даването на такава помощ, взето от 48-ото Народно заседание. Единствената друга страна в Европейски Съюз и НАТО, която не поддържа Украйна във войната на Русия на нейна територия с оръжие, е Унгария.

Форматът от 9 страни бе самостоятелен в Букурещ през 2014 година, откакто Русия анексира нелегално украинския полуостров Крим и стартира масирано военно наличие в Черно море.

Тъй като войната в Украйна продължава към този момент година и край не се вижда, част от страните в Б9 са обезпокоени, че Владимир Путин може да предприеме военни дейности против тях идващия път, в случай че в този момент успее.

Джо Байдън се срещна във вторник във Варшава с президента на Молдова Мая Санду, която предходната седмица съобщи, че Москва стои зад скрит план за събаряне на държавното управление на нейната страна благодарение на външни саботьори.

Притисната сред Украйна и Румъния и една от най-бедните страни в Европа, източноевропейската нация има исторически връзки с Русия, само че желае да се причисли към 27-членния Европейски съюз. В изявлението си Байдън поддържа кандидатурата на Молдова за присъединение към Европейски Съюз

„ Горд съм да заставам до вас и до свободолюбивия народ на Молдова “, сподели Байдън за Санду и нейната страна в обръщението си във вторник.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди близо година, Молдова, някогашна руска република с към 2,6 милиона души, се стреми да построи по-тесни връзки със западните си сътрудници. Миналия юни тя получи статут на кандидатка за участие в Европейски Съюз в същия ден като Украйна.

Речта на Байдън за войната в Украйна пристигна един ден откакто направи изненадващо посещаване в Киев, величествен жест на взаимност с Украйна. Обръщението беше частично удостоверение на ролята на Европа в подпомагането на Украйна да отблъсне продължаващата инвазия на Русия в Украйна и частично остро дефинирано предизвестие към Путин, че Съединени американски щати няма да допусне Москва да победи Украйна.

Белият дом към този момент похвали няколко страни от източния фланг, в това число Полша, Литва и Румъния, които през последната година са измежду най-активните в помощта за Украйна. Джо Байдън обърна особено внимание на напъните на Полша. Страната е хазаин на към 1,5 милиона украински бежанци и е предоставила 3,8 милиарда $ военна и икономическа помощ на Киев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР