Президентът Румен Радев ще участва в понеделник в срещата на

...
Президентът Румен Радев ще участва в понеделник в срещата на
Коментари Харесай

Президентът Радев ще участва в срещата на върха и бизнес форума на инициативата Три морета“ в Латвия

Президентът Румен Радев ще взе участие в понеделник в срещата на върха и бизнес форума на самодейността „ Три морета “ в Латвия. Държавният глава ще посети Рига по покана на латвийския си сътрудник Егилс Левитс, който предходната година на срещата на върха, домакинствана от българския президент в София, одобри тазгодишното домакинство на районната самодейност за поощряване на транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност.

Инициативата „ Три морета “ включва 12 страни членки на Европейски Съюз в района на Балтийско, Адриатическо и Черно море, ситуирани по оста Север-Юг на Европейския континент. Нейната основополагаща цел е да подтиква икономическия напредък и районното доближаване посредством разширение и рационализиране на свързаността на транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в Източна Европа.

Българският държавен глава ще взе участие в президентския панел на форума дружно с президентите и представителите на високо равнище на страните участнички в самодейността: Република Латвия, Република Словения, Румъния, Република Полша, Република Австрия, Република Литва, Република Естония, Унгария, Чешката република, Република Хърватия и Словашката република. В сесията на високо ниво ще вземат участие и представители на стратегическите сътрудници на самодейността „ Три морета “ от Европейската комисия, Германия и Съединени американски щати.

В рамките на бизнес форума, съпътстващ срещата на върха на самодейността „ Три морета “ в Рига, Румен Радев ще вземе присъединяване в президентската полемика, в която ще вземат участие водачите от самодейността и нейните стратегически сътрудници. Дискусията е отдадена на влошената среда за сигурност в резултат на войната в Украйна и на новите провокации пред страните от района. В тази връзка, страните участнички ще обсъдят опциите и вероятностите за приобщаване към плановете в границите на самодейността на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани.

Предвижда се в Рига президентът Румен Радев да организира двустранни срещи със свои сътрудници, оповестиха от пресслужбата на президента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР