Президентът Румен Радев ще си вземе третия и последен проучвателен

...
Президентът Румен Радев ще си вземе третия и последен проучвателен
Коментари Харесай

БСП връща неизпълнения мандат за правителство на Радев - Политика

Президентът Румен Радев ще си вземе третия и финален изследователски мандат за сформиране на държавно управление през днешния ден. Българска социалистическа партия са поканени на " Дондуков " 2 в 10.

Социалистите бяха третите, на които президентът връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление в границите на 48-ото Народно заседание и след лидерска среща в края на предходната седмица, в която не участваха представители на Политическа партия и Демократична България, Корнелия Нинова разгласи, че няма късмет за кабинет.

По Конституция след връщането на мандата президентът разпуска Народното събрание, назначава служебно държавно управление и насрочва предварителни парламентарни избори. Те се организират не по-късно от два месеца след публикуването на указа му. Те може да са на 26 март или на 2 април. Следващата евентуална дата е (католическият е на 09.04., а православният - на 16.04), т.е. 23 април.

Основният закон не дефинира период за разпускането на Народното събрание след връщането на третия мандат. Обикновено Радев забавя издаването на указа със седмица. Колко време ще даде той на 48-ото Народно събрание и дали депутатите ще съумеят да гласоподават основни законопроекти в този момент зависи от него.

Проектозаконите касаят правосъдната промяна. Единият е за КПКОНПИ, другият променя Наказателно-процесуален кодекс и касае въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор.

В режим на изчакване са и няколко законопроекта по Плана за възобновяване и резистентност, от чието приемане зависи отпущането на втория транш, както и законопроектът за отбрана от домашното принуждение на Надежда Йорданова.

Консенсусни наподобяват единствено останалите законопроекти по ПВУ.

Днес депутатите ще се съберат на изключително съвещание. В дневния ред обаче няма нито една основна промяна. Там са включени законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка и на нейния правилник и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие, второ гласоподаване на промени в Закона за българския жестов език и чуване на служебния министър на външните работи Николай Милков по отношение на физическото посягане над български жител в Северна Македония. Народно събрание ще разисква по запитване към служебния министър на околната среда и водите Росица Благова за унищожаване на 9000 тона противозаконни боклуци в град Плевен.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР