Президентът Румен Радев ще се срещне в събота с бъдещия

...
Президентът Румен Радев ще се срещне в събота с бъдещия
Коментари Харесай

Радев вика Главчев, за да му възложи съставянето на служебен кабинет

Президентът Румен Радев ще се срещне в събота с бъдещия длъжностен министър председател Димитър Главчев, с цел да му разпореди съставянето на кабинет.

 

Ден по-рано президентът разпореди на шефа на Сментата палата да застане отпред на служебно държавно управление, което би трябвало да провежда идващите избори.

 

До назначението на Главчев се стигне откакто ръководещата сглобка одобри конституционни промени. С тях пълномощията на президента бяха лимитирани и той към този момент не може да назначава служебно държавно управление по свое убеждение. Вместо това би трябвало да избира от хора на избрани длъжности, измежду които управлението на Сметната палата, на Българска народна банка, омбудсманът и други

 

Главчев бе определен макар че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов настояваше да бъде назначаван нито той, нито ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, поради това, че ще ги свързват с ГЕРБ. Управителят на Българска народна банка Димитър Радев обаче разгласи, че не би могъл да заеме поста, тъй като това ще е в прорез с европейските правила. Омбудсманът Диана Ковачева пък отпътува като български арбитър в Страсбург, а заместничката ѝ подаде оставка.

 

В петък в Народното събрание бяха гласувани незабавно на първо четене законови промени, които разрешават на хората от листата с евентуални служебни министър председатели да излизат в неплатен отпуск, в случай че оглавят кабинета и по-късно да се връщат на предходния си пост.

 

Кой е Димитър Главчев?

 

Димитър Главчев е роден в София.

 

Член на Парламентарната група на ГЕРБ в XLI национално заседание от 14 юли 2009 година. Заместник-председател на Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ от 16 февруари 2011 година

 

От 29 юли 2009 година е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси.

Димитър Главчев е от основателите за приемане на нов Закон за сметната палата през 2010 година Законът трансформира модела за ръководство на Върховната одитна институция от колегиален на едноличен – вид „ общоприет инспектор “.

 

Идея на Димитър Главчев, намерила място в Закона, е основаването на Консултативен съвет, който се избира от Народното събрание. Съветът реализира непряк и професионален „ прочит “ на избрани аспекти от активността на Сметната палата, без да нарушава нейната самостоятелност и автономия. От 1 юни 2011 година е член на Временната комисия за разискване на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

 

От 4 септември 2009 година е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана/Асамблеята на Западноевропейския съюз.

 

От 26 август 2009 година до 18 октомври 2012 година е ръководител на Постоянно настоящата подкомисия по отчетност на обществения бранш. От 3 октомври 2012 година е ръководител на Комисията за наблюдаване на активността на Държавната комисия за енергийно и водно контролиране (ДКЕВР).

 

Заместник-председател на Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ в XLII национално заседание.

Член на Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ, Заместник – ръководител на XLIII национално заседание.Ръководител на делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в XLIV национално заседание от 9 септември 2020 година


Председател на XLIV национално заседание от 19.04 2017 до 17.11.2017 г
Член е на Управителния съвет на СНЦОД „ Граждани за европейско развиване на България “ и на Контролната комисия на Политическа партия ГЕРБ от 3 декември 2006 година, а от края на 2017 година неин ръководител, до 31.07.2023г.

Избран за ръководител на Сметната палата на 28 юли 2023 година от 49-то Народно заседание.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР