Президентът Румен Радев ще се срещне следобед с председателя на

...
Президентът Румен Радев ще се срещне следобед с председателя на
Коментари Харесай

Главчев отива при Радев, обсъждат бъдещото служебно правителство


Президентът Румен Радев ще се срещне следобяд с ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев, който през вчерашния ден дефинира за претендент за длъжностен министър председател, с цел да му разпореди за образува служебно държавно управление. Кариерата на Главчев е обвързвана с партия ГЕРБ. Той е някогашен ръководител на Народното събрание и народен представител в шест Народното събрание от партията на Бойко Борисов. От юли предходната година е ръководител на Сметната палата.

Продължава процедурата към назначението на служебно държавно управление, което да приготви изборите за 50-то Народно заседание, откакто актуалното не съумя да излъчи кабинет. Избор кой да оглави краткотрайното държавно управление президентът прави по нови правила. Последните промени в Конституцията ограничиха опциите до общо 10 фигури на обществени длъжности, от които президентът трябваше да уточни един. Листата се съкрати до девет, откакто тази седмица заместник-омбудсмана подаде оставка.

В два следващи дни Румен Радев организира съвещания с евентуалните претенденти за служебни министър председатели. Срещна се поотделно с ръководителя на Народното събрание, с шефа на Българска народна банка и с ръководителя на Сметната палата. Вчера президентът организира останалите шест срещи – с омбудсмана, с тримата подуправители на Българска народна банка и с двамата заместител – ръководители на Сметната палата. Президентът разкритикува конституционните промени за избор на длъжностен министър председател. Toй разяснява, че когато изборът е стеснен не може да докара до най-хубавия резултат.  

Пет часа след края на консултациите президентът избра за претендент за длъжностен министър председател ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев. В 14 часа през днешния ден той ще се срещне с президента, който ще му разпореди да сформира служебно държавно управление. Не е ясно с какъв период за това ще разполага номинираният за длъжностен министър председател.

След като Главчев предложи на президента състав на кабинет Румен Радев би трябвало да организира политически съвещания с шестте парламентарни партии, с цел да се вземе дефинитивно решение за назначението на служебното държавно управление. От това зависи и по кое време ще са изборите за нов парламент.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР