Президентът Румен Радев ще реши дали да свика заседание на

...
Президентът Румен Радев ще реши дали да свика заседание на
Коментари Харесай

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Президентът Румен Радев ще реши дали да свика съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), след като разговаря персонално с премиера Кирил Петков. Коментарът му идва, откакто предходната седмица Петков прикани президента да свика Съвета по въпроса за договарянията сред България и Република Северна Македония, на който да участват всички парламентарно показани партии.

Президентът акцентира, че " колкото по-тясно ръководещите се придържат към формалната българска позиция " по тематиката и колкото по-тясно се придържат към правилата на Европейски Съюз, толкоз по-лесно ще им бъде в решения за Северна Македония.

Радев сподели, че КСНС е орган за подкрепяне на разговора и за търсене на общо решение в името на значими национални въпроси. 

" Ако се търси широк народен консенсус във връзка с Репбулика Северна Македония, то подобен освен че има, само че той е и мощно изразен в нашето общество и би следвало ръководещите да са наясно с него. Ако задачата е подкрепяне в границите на самата коалиция и той е нарушен по някакви аргументи, то би трябвало ясно да се каже какви са аргументите за това ", добави още той.

Държавният глава се обърна и към хората в Северна Македония и ги прикани " по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало ". Към политиците Радев насочи обръщение те " да създадат смелата стъпка, която да отвори вероятността за европейско участие ".

През 2020 година водачите на Европейски Съюз дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на Република Северна Македония към Съюза, въпреки че не беше избрана дата за начало на договарянията. България обаче блокира старта им с аргумента, че Скопие не е спазила елементи от Споразумението за добросъседство и другарство от 2017 година, подписано със София.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР