Президентът Румен Радев ще реши дали да свика заседание на

...
Президентът Румен Радев ще реши дали да свика заседание на
Коментари Харесай

Радев иска да чуе какво мисли премиерът за Северна Македония

Президентът Румен Радев ще реши дали да свика съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) откакто се срещне с премиера Кирил Петков. Министър-председателят настоя за среща при президента предходната седмица. Той изиска да вземат участие всички парламентартно показани партии и съобщи, че Външно министерство ще показа отчет за напредъка по договарянията. В понеделник Радев не отговори дали ще свика съвещание.

Той разяснява, че КСНС е орган, подпомагащ разговора по основни за страната въпроси. След това съобщи, че у нас има консенсус по тематиката Северна Македония и ръководещите би следвало да са наясно с това.

" Колкото по-тясно ръководещите се придържат към формалната българска позиция, изразена в признатите от Народното събрание документи, на последния Консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ. Колкото по-отговорно се държим като член на Европейски Съюз и се придържаме правилата на Съюза, толкоз по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията по отношение на РСМ ", съобщи президентът.

Темата за Северна Македония е една от най-често предизвикващите напрежение в обединението. Премиерът съвсем непрестанно е упрекван, че е податлив на някакви отстъпки.

Петков отхвърля. Само преди няколко дни той за следващ път съобщи, че би било невероятно да предприеме самичък дейности по този въпрос. Премиерът изясни, че без тематиката да бъде разисквана първо от съдружния съвет, а по-късно и от Народното събрание, няма по какъв начин да се вземе решение. Той назова изказванията, че самичък поема задължения " подправена вест ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР