Президентът Румен Радев ще приеме кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер

...
Президентът Румен Радев ще приеме кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер
Коментари Харесай

Мария Габриел връща на Радев папката с мандата, стават ясни и имената на министрите

Президентът Румен Радев ще одобри претендента на ГЕРБ-СДС за министър председател Мария Габриел в 15.00 часа през днешния ден. От ГЕРБ-СДС обявиха, че ще изпълнят мандата и ще върнат директория цялостна с министри, съобщи БГНЕС.


Имената на бъдещите министри ще станат ясни в понеделник. До събота се очакваше парламентарните групи на Движение за права и свободи и „ ИТН “ да поддържат експертното държавно управление на Мария Габриел, като дружно с ГЕРБ те имат общо 116 депутати. Петима депутати не доближиха на подобен възможен кабинет.

Късно в неделя вечер, обаче, в профила си във фейсбук водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов заяви, че партията му няма да поддържа държавното управление на Габриел с първия мандат на ГЕРБ. “Миналата седмица дадох обещание “Има подобен народ ” да постъпи отговорно и да поддържа експертен кабинет, тъй като пред България има напълно действителни проблеми, които би трябвало да бъдат позволени. Повтарям - експертен кабинет, без партийни водачи. От тогава до през днешния ден никой не организира диалог всъщност с “Има подобен народ ”. Никой. Не беше извършен нито един диалог. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко. Това значи единствено едно. Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Но не е експертен. Ние не сме обещавали и няма да дадем поддръжка по принцип. Затова “Има подобен народ ” няма нито да взе участие, нито да поддържа кабинет на ГЕРБ с първи мандат. Продължавам да считам, че страната се нуждае от постоянно държавно управление и не преставам да считам, че то би трябвало да е от специалисти и да има необятна поддръжка. Остават още два мандата. Дано там партиите загърбят своите тясно партийни ползи и да надделее ползата на България ”, разгласи Трифонов.

От ПП-ДБ обявиха, че няма да поддържат кабинет с мандат на ГЕРБ, а ще предложат свое държавно управление с втория мандат, като се надяват то да бъде подкрепено от партията на Бойко Борисов. Българска социалистическа партия също няма да гласоподават за кабинета, препоръчан от Габриел. И ПП-ДБ, и Българска социалистическа партия изключиха опцията техните депутати да отсъстват в деня на гласоподаване на кабинета или някакви други " игри ", които да разрешат избиране на държавно управление през " задния вход ".

Според ГЕРБ, в случай че не бъде осъществен кабинет с първия мандат, с втория и третия това ще бъде още по-трудно. Партията на Борисов приканва останалите политически сили в Народното събрание към разсъдък, тъй като е извънредно време страната да има постоянен кабинет, с цел да се оправи с провокациите, като влизане в Шенген и приемане в Еврозоната.

ГЕРБ акцентират, че имат незначителни разлики с ПП-ДБ в законодателната стратегия за идната една година. По тази причина няма логичност кабинет да не бъде определен още с първия мандат.

От ПП-ДБ декларират, че не могат да поддържат мандат на ГЕРБ, тъй като се пробват да наложат нов модел в политиката - това, което кажеш в предизборната акция, би трябвало да остане като дадена дума. В същото време от обединението, водена от Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов признават, че страната е в политическа рецесия и не може да си разреши да отиде на шести избори. ПП-ДБ позволяват, че в оферти от акад. Николай Денков могат да бъдат направени промени.

По непотвърдена информация, обаче, след извършени голям брой срещи и диалози в неделния ден, двете водещи обединения са се договорили за поддръжка на ротационен министър председател във втория мандат, като това вероятно ще стане с втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР