Президентът Румен Радев ще открие Събора на народното творчество и

...
Президентът Румен Радев ще открие Събора на народното творчество и
Коментари Харесай

Президентът Радев открива събора на Рожен

Президентът Румен Радев ще открие Събора на националното творчество и отглеждане на животни „ Рожен 2019 ", който стартира на 19 юли и ще продължи до 21-ви.

Началото ще даде дефиле на над 200 гайдари, които ще засвирят под най-големия народен трикольор. Знамето с размер над 7000 кв. м ще бъде разпънато на поляните. Сборният оркестър ще извърши " Гайдарската сюита ", влезнала в Рекордите на Гинес.

След това галактическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще продължат с " Излел е Дельо бунтовник ". Кулминация на формалната гала, в която ще се включи Фолклорен отбор „ Родопа " и дребната надарена национална певица Мария Бечева от Чепеларе, ще е звън на чанове, с който по традиция се дава началото на Роженския събор.

Организаторите дават обещание на поляните да се съчетае пъстротата на фолклорните осъществявания с музейни и етнографски експозиции, занаяти, ароматът на чевермета и обичайни ястия, изложби на чистопородни животни и на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, национални веселби и нестинарски танци.

3500 реализатори от всички краища на страната са декларирали присъединяване си в Националния фолклорен конкурс, който ще се организира на 4 подиуми. Над 80 майстори с ръчно направена керамика, иконопис, дърворезба, битови тъкани, бродерия, бижута, рисувана коприна, национални принадлежности, звънци и чанове ще се включат в ревюто на занаяти. Съхранените битови обичаи на Родопите ще бъдат показани в специфичен ъгъл от 30 майстори занаятчии, селектирани от община Смолян.

Мобилната музейна експозиция „ Духът на Родопите " ще покаже родопските обичаи, традиции и ритуали, като акцентът ще е каба гайдата. Ще бъде построено и етноселище с възрожденски възстановки от другите етнографски области на страната. През трите дни в 12 часа на поляните ще се извива голямо хоро. За първи път ще се организира конкурс за достоверна родопска мъжка, женска и детска носия.

За най-малките е планувана занимателна детска творителница, както и уроци по родолюбие.

В първата вечер на събора ще е галаспектакълът „ Рожен е България " с присъединяване на отбор „ Чинари ", Нелина, Ваня Вълкова, Жечка Сланинкова и оркестър „ Гергьовден ". В съботната Родопска вечер ще звучат осъществяванията на Валя Балканска и Петър Янев, отбор „ Родопа ", „ 100 каба гайди ", ФА „ 101 каба гайди ", ФГ „ Каба кабадайлии " и най-хубавите родопски реализатори.

Съборът се провежда от Сдружение „ Рожен - Наследство в бъдещето " в партньорство с Община Смолян и Община Чепеларе. В рамките на събора ще се организира и ревю на чистопородни животни - овце, кози, пастирски кучета, говеда, биволи и коне. Над 30 животновъди от цялата страна ще оферират артикули от овче и козе мляко и месо в специфична зона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР