Президентът Румен Радев ще обяви решението си за новия председател

...
Президентът Румен Радев ще обяви решението си за новия председател
Коментари Харесай

Радев остави решението за шеф на административния съд за първия ден на новия съдебен съвет

Президентът Румен Радев ще разгласи решението си за новия ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който бе определен от този Висш правосъден съвет (ВСС), на 4 октомври. Държавният глава не сподели непосредствено дали ще откаже да подпише указа за назначението му, или ще върне решението за преразглеждане, само че даде да се разбере, че чака новият състав на съвета да удостовери кандидатурата.

Коментарът му бе пред публицисти след откриването на образователната година в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Вече разгласих, че чакам новият състав на Висш съдебен съвет да удостовери кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на промените в правосъдната система, които организираме. " На въпрос това значи ли, че няма да подпише указа, той разяснява: " Ще разберете на 4 октомври. "

Новоизбраните членове на правосъдния състав публично встъпват в служба на гала в правосъдната палата на следващия ден - на 3 октомври, за когато правосъдният министър Цецка Цачева е насрочила съвещание, в което новите членове на съвета да си изберат представляващ и комисии. Това съобщи самата тя след последното съвещание на настоящия съвет предходната седмица. Това значи, че 4 октомври ще е първият работен ден на новия Висш съдебен съвет, който ще организира свое постоянно съвещание по традиция - в четвъртък, на 5 октомври.

С следващото си изявление, че желае кандидатурата на Чолаков да бъде доказана и от новия състав на Висш съдебен съвет, Радев ускори упованията, че има намерение да върне на съвета предлагането за ръководител на Върховен административен съд за осъществяване на нова процедура.

Междувременно 52-ма висши съдии пратиха на президента писмо, с което го твърдят, че са подкрепили номинацията на Чолаков по лично предпочитание, а не " под строй ". Общо 57 негови сътрудници го поддържаха директно преди гласуването във Висш съдебен съвет. Другата номинация - на Соня Янкулова, събра 22 гласа.

Настоящият началник на съд Георги Колев същи намерено поддържа Чолаков. По негово искане общото заседание на съдиите в съда и избора във Висш съдебен съвет се организираха в мандата на този състав на правосъдния съвет, и то незабавно след лятната почивка, когато към момента доста магистрати бяха в отпуск. Кадровците от така наречен малцинство в съвета желаеха изборът да се организира от новия правосъден съвет, в който новия началник на съда ще бъде член по право. Мандатът на Колев изтича в края на ноември. Какво сподели другояче Радев за ГЕРБ и търси ли партията борба с него четете тук. А с какво съпостави кандидатурата на Антон Тодоров за началник на комисията по досиетата вижте тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР