Президентът Румен Радев ще обсъди с европейските ни партньори действията

...
Президентът Румен Радев ще обсъди с европейските ни партньори действията
Коментари Харесай

България ще реагира след посегателството срещу центъра в Скопие и казуса с клубовете в Битоля и Охрид

Президентът Румен Радев ще разиска с европейските ни сътрудници дейностите на управляващите в Скопие след вчерашното посягане против българския културно-информационен център там и решенията за отменяне на имената на българските клубове в Битоля " Иван Михайлов " и в Охрид " Цар Борис III ". Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Йотова, взаимно с външния ни министър Николай Милков, разясниха, че не имат вяра в изказванието на македонските управляващи, че нападението над българския културен център в Скопие е единствено престъпно действие.

Според вицепрезидента до момента всички сходни случаи се показват от управляващите в Северна Македония като престъпно действие, с цел да не се търси политически подтекст.

" Приемането на френското предложение от страна на Република Северна Македония беше последната положителна стъпка в процеса на присъединение и договаряния на РСМ към Европейски Съюз. Оттам нататък всички дейности за мен са връщане обратно - от палежа на клуба в Битоля, до посегателство на българската културна институция - това е публична институция на българската страна. Всички тези дейности са оставени от македонските управляващи без последици. Няма нито един знак, че държавното управление в РСМ желае първо да постави край пред този немислим език на омразата, който продължава да се лее в Северна Македония във връзка с всичко българско, както и съответни решения на, както те споделят - престъпни прояви ", сподели Илияна Йотова.

От външното министерство обявиха, че решенията влизат в несъгласие с поетите от Скопие задължения за равни права за всички жители.

" Задминаха се към този момент обстановките, при които бяха атакувани български клубове и български организации там. Сега към този момент и българската страна става обект от през вчерашния ден на сходни офанзиви. За мен наклонността е явна и тази безотговорност поражда податливост към нови провокации и закононарушения ", съобщи Николай Милков.

По-рано през днешния ден Министерство на външните работи излезе с позиция във връзка на решенията на Скопие за имената на българските клубове в Битоля и Охрид. От външно акцентират, че от тествани близо 17 000 неправителствени организации, са отхвърлени имената единствено на двата български клуба.

Напомнят и че през 2009 година Европейският съд по правата на индивида излезе с неоправдателна присъда против Северна Македония за нарушение на член 11 от Европейска конвенция за правата на човека (право на сдружаване). В решението на съда се показва, че името на съдружие „ Радко “ (псевдоним на Иван Михайлов) " не може да бъде одобрявано единствено по себе си като риск и опасност за публичния ред ".

Подробности вижте във включването на Александър Марков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР