Президентът Румен Радев ще награди бившият ректор на УниБИТ Стоян

...
Президентът Румен Радев ще награди бившият ректор на УниБИТ Стоян
Коментари Харесай

Румен Радев награждава с високо отличие Стоян Денчев

Президентът Румен Радев ще награди някогашният ректор на УниБИТ Стоян Денчев с Почетния знак на президента. Поводът е 70-годишнината на Денчев за неговия „ важен принос за развиването на и модернизацията на висшето образоване.

През май тази година Денчев получи и най-високия почетен знак на Министерството на културата – „ Златен век – огърлие “ за „ развиване и одобряване на българската просвета и национална еднаквост ".  

Сред останалите отличени са Боряна Кадмонова, дълготраен изпълнителен шеф на фондация „ Еврика “, проф. Васил Жечев, доцент Георги Хинов, диригентът на Академичен хор „ Ангел Манолов “ маестра Дарена Попова и националната певица Златка Ставрева.

Стоян Денчев е бил част от Държавна сигурност в последна на 80-те години, като е вербуван като сътрудник „ Симеонов “ от контраразузнавателното II. Малко по-късно става консултант в кабинета на Димитър Попов и основен секретар в кабинета на Любен Беров. За малко е изпратен за дипломат във Финландия, след което се връща назад в България - този път като народен представител от Движение за права и свободи и зам.-председател на парламентарната група, ръководена от Ахмед Доган (1995-1997). Излиза от директното си присъединяване в политиката през 1998 година, с цел да стане вицепрезидент на " Мултигруп " при Илия Павлов.

През 2002 година става ректор на тогавашния Колеж по библиотекознание и осведомителни технологии.

През 2005 година Стоян Денчев беше избран за почетен консул на Султаната на Оман в България - той заемаше тази позиция в продължение на 10 години.

Денчев беше заменен като ректор на УниБИТ през 2018 година - 16 години след встъпването си в служба, поради въвеждането на мандатността на ръководителите на висши образователни заведения.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР