Президентът Румен Радев ще издаде указ за свикване на 48-ото

...
Президентът Румен Радев ще издаде указ за свикване на 48-ото
Коментари Харесай

Радев издава указ за свикване на 48-ото Народно събрание в понеделник?

Президентът Румен Радев ще издаде декрет за привикване на 48-ото Народно заседание в понеделник, научи Епицентър.бг от източници от " Дондуков " 2.

 

Очаква се ЦИК да разгласи публично резултатите от изборите в четвъртък, а в неделя да бъде явен и описът на депутатите. Изборните надзорници към този момент разгласиха резултати от вота при 100% протоколи от СИК, съгласно които в идващия парламент влизат ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Политическа партия, Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Демократична България и " Български напредък ".

 

По конституция президентът е задължен да свика новия парламент до един месец след изборите - т.е. крайният период е 2 ноември. Но е ясно, че Радев няма да чака толкоз дълго.

 

Президентът след съвещания с парламентарните групи разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление, планува главният закон.

Така стартира така наречен въртележка.

 

Първият мандат се връчва на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, вторият - на идната - Политическа партия. Третият мандат президентът може да връчи по свое убеждение. Досега той избираше да го връчи на Българска социалистическа партия, само че социалистите бяха и третата по величина група.

 

При връчването на първите два мандата президентът не е стеснен във времето. При връчването на третия обаче е - би трябвало да го направи в седемдневен период.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР