Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради избора на Народното

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради избора на Народното
Коментари Харесай

Президентът сезира Конституционния съд заради решение на парламента за Сметната палата

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд поради избора на Народното събрание на изпълняващ пълномощията ръководител на Сметната палата, оповестиха от прессекретариата на президента, преда Българска телеграфна агенция. Държавният глава желае да бъде оповестена за противоконституционна част от решение на Народното събрание от 7 юли по въпроса.

Президентът смята, че с това решение освен не се преодоляват следствията от решението на Конституционния съд от 22 юни 2023 година, а в противен случай, то съставлява несъблюдение на същото решение. С решението си от този момент Конституционен съд разгласи, че промяната на Цветан Цветков като ръководител на Сметната палата

 Шефът на Сметната палата - сред правото и политическата приложимост Шефът на Сметната палата - сред правото и политическата приложимост
Президентът е на мнение, че с дейностите си по тематиката народните представители са нарушили правилото за самостоятелност на Сметната палата. Според Радева по този начин парламентарното болшинство уронва правилото за правовата страна и също по този начин подкопава и демократичния темперамент на ръководството.

за предложение за претенденти за ръководител на Сметната палата с промени в процедурните правила за предложение на ръководител на одитния орган. Така зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева продължава да извършва длъжността ръководител до избора на нов.

Днес Цветан Цветков опита да влезе в постройката на Сметната палата, само че не съумя, тъй като заповед на изпълняващата функционалностите на ръководител Горица Грънчарова-Кожарева не разрешава достъпа на външни лица в постройката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР