Президентът Румен Радев се включи в общ рецитал в Пловдив

...
Президентът Румен Радев се включи в общ рецитал в Пловдив
Коментари Харесай

Радев смая всички с това, което направи в Пловдив

Президентът Румен Радев се включи в общ рецитал в Пловдив със стотици възпитаници и учители от цялата страна на безсмъртното произведение на Христо Ботев „ Хаджи Димитър”. Минути по-късно президентът награди децата, отличени с първи места в 8-то издание на самодейността „ Народните будители и Аз”, написа " Монитор ".
Към учениците президентът се обърна със „ скъпи млади приятели”, като акцентира, че за него е чест да бъде дружно с тях във финала на самодейността, отдадена на българските будители. „ За да осъзнаем в дълбочина смисъла и силата на делото на нашите будители, ние би трябвало да го преглеждаме в една по-широка повърхност. В необятното поле на международната история. Много нации, доста би даже всеки един народ, прочита славни борби в своята история. Но надали има доста нации, които могат да се похвалят с дни в своя календар, с празници, отдадени на други не по-малко значими победи – тези на духа и книжовността”, сподели пред учениците Румен Радев. По думите му точно тези празници – на буквите, на националните будители, ни припомнят, че България е градена освен със силата на меча, само че и със силата на словото. „ Че ние, като нация, имаме безспорен цивилизационен принос в европейското културно завещание. Ако средновековна Европа развиваше Ренесанса, то България изстрада своите будители”, съобщи още в словото си президентът.
Той благодари на основателите на плана „ Народните будители и Аз”, поради това, че за осма поредна година съумяват да привлекат стотици деца от цялата страна. „ Но дано ви кажа, че не постоянно първото място е най-важно, тъй като в тази благородна конкуренция вие се учите да работите, като екип, в групов дух, в среда на взаимопомощ и взаимно доверие. А в действителност това към този момент е една първа победа за всички вас”, им сподели още Румен Радев. С думите, че младите са вярата на нашето общество и ги посъветва със същата непоколебима религия да отстояват българските обичаи, да ги пазят и да ги развиват. „ Вие сте нашите утрешни будители, бъдете здрави и дано вашите триумфи се множат”, пожела президентът на децата.
В 8-то издание на самодейността участваха над 6 500 възпитаници в 248 паралелки от 28 учебни заведения от пет области на страната: Пловдив, Пазарджик, София, Варна, Разград. В осемте издания на плана досега са се присъединили с групови и самостоятелни участия над 70 000 възпитаници.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР