Президентът Румен Радев се срещна със създателя на гражданската инициатива

...
Президентът Румен Радев се срещна със създателя на гражданската инициатива
Коментари Харесай

Радев: Преследването на български книги в РСМ трябва да остане безвъзвратно в тоталитарното минало

Президентът Румен Радев се срещна със основателя на гражданската самодейност " Изпрати българска книга в Македония " Виктор Стоянов, който беше спрян от митничари на границата с Република Северна Македония (РСМ) с над 900 български книги за подаяние.

" Силата на Европейския съюз е освен в свободата на придвижване на хора, артикули, услуги и капитали, а най-много в свободния продан на хрумвания, нематериалност и просвета. Надявам се, че държавното управление на Република Северна Македония (РСМ), което по този начин пламенно показва блян към участие , ще се управлява от основополагащите правила на общността и ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно завещание ", съобщи президентът по време на срещата на " Дондуков " 2 с, оповестиха от неговия прессекретариат.

" Изпрати българска книга в Македония " предизвиква дарителството на книги за сънародниците ни в РСМ, както и за жителите на страната, които демонстрират интерес към достиженията на българската литература. Именно словото сближава и сплотява хората и книгата е неговият най-силен притежател ", посочи Радев и добави, че " българската книга е вкъщи си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови " .

 Снимка: Прессекретариат на президента

Държавният глава поддържа родолюбивото начинание на Виктор Стоянов с тетралогията " Железният светилник ", " Преспанските камбани ", " Илинден " и " Гласовете ви слушам " на огромния български публицист от Прилеп Димитър Талев.

" Всяка книга носи голям нравствен заряд и страст, изключително когато се чете на родния език на създателя без подправяне и фалшификации . Преследването на българските книги, нематериалност и просвета в РСМ би трябвало да остане окончателно в тоталитарното минало, в името на общото ни европейско бъдеще ", прикани Радев.

Президентската институция е подготвена да даде патронаж и на дейна акция за даряване на книги " Родна тирада " за сънародниците ни в РСМ по случай отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - 24 май, стана ясно от думите му.

Самият Стоянов благодари за поддръжката на президентската институция и акцентира, че самодейността има за цел да укрепва духовната връзка и да сплотява културно хората от двете страни на границата.

" Интересът към българската просвета в РСМ е голям и не може да бъде спрян ", съобщи той и добави, че всеобщ интерес да подаряват книги за сънародниците ни в югозападната ни съседка демонстрират и наши сънародници в Европа, Съединени американски щати и Канада.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР