Президентът Румен Радев се срещна с нашите сънародници в Чехия.

...
Президентът Румен Радев се срещна с нашите сънародници в Чехия.
Коментари Харесай

Румен Радев поздрави българите в Чехия

Президентът Румен Радев се срещна с нашите сънародници в Чехия. По публични данни българските жители, трайно пребиваващи на чешка територия, са към 17 000.

" За мен е чест да бъда измежду представителите на една от най-старите, многочислени и проведени български общности отвън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да извършите по този начин, че да предавате на нашите деца българския, възрожденски дух, че пазите нашите просвета, обичаи и език ", съобщи пред българите Радев след среща с дипломат Йордан Първанов в посолството ни там.

" Искам да ви предам и най-хубави благопожелания от президента и министър-председателя на Чехия. Имахме пълноценни диалози с тях през вчерашния ден. Чувствам се горделив, че съм българин, тъй като оценката за вас е извънредно висока. За метода на вашата интеграция в чешкото общество. Вие освен успявате да съхраните българския дух, успявайки вие, самостоятелно като персони, в действителност помагате доста на България да развием нашите връзки с Чешката република във всички области от съвместен интерес ", добави президентът.

Румен Радев открои и осъществения през последните 10 години стокообмен с Чехия. „ Той към този момент надвишава милиард и 700 млн. евро. Ръстът му се мери с двуцифрени цифри. Това значи доста и вие безспорно с метода на вашата работа и с доверието, което предизвиквате, допринасяте за този успех”, разяснява той.

Президентът е на двудневно публично посещаване в Чехия по покана на чешкия си сътрудник Милош Земан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР