Президентът Румен Радев се срещна на Дондуков“ 2 с представители

...
Президентът Румен Радев се срещна на Дондуков“ 2 с представители
Коментари Харесай

Радев разговаря с представители на българската православна общност в Турция и на Светия синод

Президентът Румен Радев се срещна на „ Дондуков “ 2 с представители на настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул, на Фондацията на Българската православна черква „ Св. Георги Победоносец “ в Одрин, както и на Светия Синод на Българската православна черква (БПЦ).

 

Това оповестиха от прессекретариата на президента. В диалога взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По време на срещата беше маркирана значимата роля на двете български православни фондации в Република Турция за запазване и развиване на българската нематериалност и съхранението на културно-историческото ни завещание. Обсъдени са опциите за развиване на съдействието с българската страна с оглед отбраната на ползите на нашата православна общественост, показаха от президентството.

Въпросът за съхраняването на българските храмове в Истанбул и Одрин постоянно ще бъде от голямо значение, посочи президентът, припомняйки историческата роля на Българската Екзархия за построяването на българската държавност. В този подтекст е изключително значимо да се подсигурява продължение на служението на български език в границите на църковния канон. По-активният разговор сред българските фондации в Република Турция и Светия синод на БПЦ би съдействал за отстояване на ползите на общността.

Представителите на Светия Синод показаха признателност към президента за вниманието и поддръжката за решаването на всички въпроси, сложени на срещите с него.

Днес се навършват две години от встъпването в служба на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова във втория им мандат на 22 януари 2021 година Политиката е законна, когато отстоява националното достолепие, суверенитета и знаците на държавността, когато главните цели са сигурността и благосъстоянието на българските жители, съхранението на нашата история, просвета и обичаи, когато почита закона, съобщи президентът Румен Радев в обява в своята публична страница във Facebook.

Затова институциите могат да реализират резултати в публичен интерес, единствено когато активността им произтича и директно се управлява от него, прибавя президентът и акцентира, че с Илияна Йотова ще продължат и отсега нататък да работят за национално единство и правдивост, за развиването ни като съвременна европейска народна власт.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР