Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на

...
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на
Коментари Харесай

Румен Радев: Просперитетът на страната е свързан с равноправието и благополучието на всеки от нейните граждани

Президентът Румен Радев се срещна през днешния ден с Главния мюфтия на мюсюлманското изповедание в България доктор Мустафа Хаджи. Срещата се организира по покана на президента в символ на почитание към традициите и обичаите на българските жители с мюсюлманско вероизповедание, за които скоро настава свещения месец, в края на който означават огромния празник Рамазан Байрам, оповестиха от прессекретариата на президента.

Всяка година президентът е алегоричен хазаин на обичайна вечеря ифтар по време на свещения месец. Провеждането й тази година е възпрепятствано заради епидемиологичната конюнктура.

Националната традиция на мир и взаимна приемливост сред другите вероизповедания в България е построена на сигурна основа, по тази причина дружно би трябвало да пазим това дълго изграждано и реализирано с мъдрост съгласие, акцентира по време на срещата президентът Румен Радев. Той уточни, че просперитетът на страната е обвързван с равноправието и благополучието на всеки от нейните жители.

На срещата беше разисквана тематиката за поддържането на мюсюлманските храмове у нас и акредитацията на Висшия ислямски институт. Президентът Румен Радев и основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи показаха мнение, че би трябвало да бъдат полагани общи старания за предотвратяването на радикализацията измежду младежите посредством одобряване на обичайните полезности на религията. Вероизповеданията имат значима роля за възпитаването на устойчива ценностна система в обществото, беше посочено по време на диалога.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи изрази задоволство от съдействието и пълноценния разговор сред вероизповеданията в България и изрази убеденост, че равноправието и взаимното почитание сред жителите от разнообразни вероизповедания у нас ще се съхраняват и утвърждават в бъдеще. Гостът изрече благодарност от името на общността за самодейността на президента, довела до осъвременяване на законодателството, което да подсигурява отбрана на обичайните български вероизповедания, тъй че да не се позволява радикализация. Главният мюфтия благодари и за уважението, което президентът показва към традициите на мюсюлманската общественост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР