Президентът Румен Радев се съпротивляваше с всички сили да не

...
Президентът Румен Радев се съпротивляваше с всички сили да не
Коментари Харесай

Атанас Атанасов: Мнозинството бе създадено много трудно

Президентът Румен Радев се съпротивляваше с всички сили да не бъде формирано държавното управление „ Денков - Габриел ". 40 дни той не е споделил една добра дума за кабинета. Това сподели съпредседателят на „ Демократична България " Атанас Атанасов в студиото на „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите му всички търсят мотиви да нападат властта. „ Проблемът е, че президентът не желае да се съгласи с това, че не е на власт. Една от главните аргументи за държанието на президента е, че той и неговата кохорта в президентството имаха проект този парламент да бъде провален и служебното държавно управление да ръководи до локалните избори и „ сполучливите " негови министри да бъдат претенденти за кметове, да влезе президентството в локалната власт ", разяснява той.

Според него на този стадий няма съображение за импийчмънт на президента. „ Той лицемерно е приказвал едно, а неговото служебно държавно управление е предоставило на Украйна това, което е желано. Ако Радев прекрачи границите на Конституцията, ще желаяме отстраняването му ", съобщи Атанас Атанасов.

По думите му болшинството е било основано доста мъчно. Коалиционно съглашение няма, има обща поддръжка с ГЕРБ-СДС. „ Към поддръжката за бюджета се причисли и Движение за права и свободи. Но на процедура ние управляваме с държавно управление на малцинството, което е на „ Продължаваме промяната " - „ Демократична България " с 63 депутати ", уточни той.

ПП-ДБ са постъпили държавнически с влизането в ръководство с ГЕРБ-СДС. „ Направихме по този начин, че България да има постоянно държавно управление, да прекратим политическото боксуване и рецесия, с цел да могат да бъдат решавани проблемите, пред които е изправена България ", съобщи той.

Още при диалозите за сформиране на държавно управление е било контрактувано парламентарните комисии да бъдат ръководени от хора, препоръчани от ГЕРБ, посочи Атанасов. Персонално имената не били съгласувани.

Според Атанас Атанасов по тематиката с военната помощ за Украйна се спекулира доста. „ Даваме това, което можем. БТР-ите някой ги е не запомнил в някакъв склад на Министерство на вътрешните работи преди 30 години - ръждясали, в никакъв случай не употребявани, основани от социалистическа България за възможна битка с вълнения ", разясни депутатът.

Той е безапелационен, че няма никакъв риск за боеспособността на Българската войска. „ Лично президентът си разрешава да спекулира с това. Огромната част от това, което излиза от българския военнопромишлен комплекс и отива за Украйна, е частна търговия ", акцентира още Атанасов.

Средствата, които страната влага в бранш „ Сигурност ", би трябвало да бъдат увеличени, само че това би трябвало да стане против промени, счита Атанасов. „ Вътре в Министерство на вътрешните работи има насъбрана доста тежка администрация, има диспропорции. Голяма част от силите са струпани в София, а в провинцията изнемогват и в кадрово, и в материално отношение. Аз се надявам и имам увещание от министъра на вътрешните работи за това да се подхващат дейности за промени. Няма потребност от съкращения, а от предислоциране на силите ", счита Атанасов.

Около 100 милиона лв. могат да бъдат обезпечени за повишение на заплатите в бранша, счита той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР