Президентът Румен Радев също се обърна към Конституционния съд с

...
Президентът Румен Радев също се обърна към Конституционния съд с
Коментари Харесай

И президентът сезира КС за частната охрана



Президентът Румен Радев също се обърна към Конституционния съд с искане за определяне на противоконституционност на текстовете от Закона за частната охранителна активност, с които се вкарва защита на урбанизирание територии.

Малко по-рано денем същото нещо и със сходни претекстове направи и основният прокурор Сотир Цацаров.

Законът беше импортиран от депутати от ГЕРБ и признат скоростно на две четения, макар отправените предизвестия от сектора на охранителните компании, че текстове от него опонират на конституцията и европейското право.

В претекстовете си президентът показва, че публичният ред е полезност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му би трябвало да подхождат на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху избрани органи на обществената власт.

„ Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в обитаемоте места, включително в така наречен урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски сдружения да правят дейности по защита на урбанизирани територии, всъщност е отвод от страна на страната посредством нейните изпълнителни органи да реализира предоставените функционалности по защита на публичния ред “, показва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.

Конституцията натоварва с функционалности за обезпечаването на публичното успокоение и публичната сигурност категорично Министерския съвет и регионалния шеф, а обезпечаването на публичния ред е част от ръководенето и реализирането на вътрешната политика на страната, припомня президентът.

Президентът показва още, че в актуализирания ЗЧОД не е сложено условие чиновниците, които се грижат за опазването на публичния ред, без значение от длъжността, която заемат, да са политически неутрални и да се управляват само от закона. Такова условие вкарват член 116, алинея 1 от Конституцията, член 9 алинея 1 от Закона за политическите партии и член 146, алинея 3 от Закона за Министерство на вътрешните работи. „ Министерството на вътрешните работи е строго йерархична конструкция с присъщата й подчиненост, отчетност и надзор. Поверяването на функционалности по запазване на публичния ред на частноправни субекти, по отношение на които са неприложими посочените правила, поражда риск при реализиране на тази активност “, показва още президентът в претекстовете си.

Между причините на президента за сезирането на Конституционния съд са и неналичието на характерни условия и конкретика по отношение на патрулирането и комплекса характерни действия, които ще бъдат прилагани за отбрана на имуществото и популацията в урбанизираните територии, както и ограничението на конституционната отбрана, която получават жителите под формата на отговорност на страната за вредите, породени от личните ѝ органи и лица, поставяйки защитата на урбанизираните територии във формата на частната охранителна активност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР