Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор

...
Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор
Коментари Харесай

Радев наложи вето на закона за отбраната

Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила връща за ново разискване в Народното събрание разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, признат от 44-то Народното събрание на 27 септември 2017 година

Според президентът с § 1, с който се променя член 79 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България се вкарват нови, повишени и кумулативно използвани условия за заемане на длъжността „ непрекъснат секретар на защитата “ като най-висш държавен чиновник в Министерството на защитата.

Президентът смята, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в настоящата законова уредба и основава условия за дискриминация по отношение на редица категории лица.

Новите условия не са гаранция за по-висок професионализъм.

С § 3 от признатия закон се планува удостоените с висше военно звание офицери да се показват в Комисията по защита на Народното събрание от министъра на защитата или избран от него заместник-министър. По този метод законодателят основава нова фаза в процедурата за почитане с висши военни звания, която се развива пред спомагателен орган на Народното събрание с присъединяване на министъра на защитата или избран от него заместник-министър. Това не намира опора в Конституцията и нарушава салдото сред органите за управление на защитата. Съгласно член 100, алинея 2 от Основния закон удостояването с висши военни звания е пълномощие на президента, упражнявано по предложение на Министерския съвет.

Това е споделената подготвеност сред пълномощията на президента като висш главнокомандващ и функционалностите на държавното управление по общо управление на Въоръжените сили (чл. 100, алинея 1 и член 105, алинея 2 от Конституцията).

Тя е израз на взаимоотношението сред два конституционно избрани органа на страната с оглед извънредно значимите обществени функционалности, реализирани от висшия команден състав на Въоръжените сили. Представянето пред Комисията по защита, откакто е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, основава чувството, че е самоцелно и само предизвикано от обстоятелството на издадения декрет. Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко почитане с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова показване. Това може да докара до практическото обезсмисляне на наредбата, в случай че е належащо още веднъж да се показват към този момент показани лица.

Тази неразбираема наредба, в която мъчно се разпознава вложеният смисъл, не способства за одобряването на правовата страна. Същевременно тя крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили. По изложените претекстове и на съображение член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България, президентът Румен Радев връща за ново разискване в Народното събрание наредбите на § 1 и § 3 от Закона за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, признат на 27 септември 2017 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР