Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор

...
Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор
Коментари Харесай

Румен Радев: Не можем да говорим за модернизиране на България без развитие на информационните технологии

Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила връчи специфичната премия на Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ) за 2017 година на преподавателя доктор Светлин Наков, запалил хиляди младежи да се насочат към програмиране и осведомителните технологии. Той преподава в няколко университета и построява частни школи за образование по програмиране, и е един от основателите за основаването на Софтуерния университет (СофтУни), в който 30 000 души се образоват годишно по програмиране и цифрови умения.

Отличието се присъжда за важен принос в развиването на осведомителните и информационни технологии. Д-р Светлин Наков е притежател и на премията „ Джон Атанасов “ на президента на Република България за неговия принос за развиване на осведомителните технологии и осведомителното общество през 2004 година.

„ За мен е голяма чест да връча тази премия на господин Наков. Той е поел една просветителска задача – да работи за младежите, за нашето бъдеще, да работи за образуване на схващане и отговорности у младежите, тъй като истината е в цифровото бъдеще. Програмистът към този момент няма отговорност единствено към своя софтуерен артикул, неговата отговорност е в залагането на полезности и логаритми на държание в обществото “, акцентира президентът на церемонията по награждаването.

Президентът означи, че времето, в което се гледаше на програмирането като на „ необичайно занятие на странни хора “ от дълго време към този момент е в историята. „ Не можем да приказваме за модернизиране на България без развиването на осведомителните и информационните технологии. Това е най-бързо развиващият се бранш в нашата стопанска система и то с едни доста смели крачки и с най-голяма добавена стойност “, добави Румен Радев.

„ Без осведомителни технологии и връзки няма бъдеще. И аз доста се веселя, че точно с помощта на хора като вас България реализира такива триумфи. Ние имаме своите обичаи. Имаме своя голям капацитет и нещо доста скъпо – упоритостта и гения на българската нация “, съобщи в словото си президентът и пожела на отличените да не престават с решителни крачки напред да дават образец на младото потомство.

Конкурсът на БАИТ се организира за седма поредна година под патронажа на президента. Наградите се връчват на персони, институции или компании в 11 разнообразни категории за принос в развиването на осведомителните и информационните технологии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР