Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор

...
Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор
Коментари Харесай

Радев сезира КС да тълкува Конституцията за законодателния процес

Президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на насочи искане до Конституционния съд за пояснение на разпореждания от Конституцията, свързани със законодателния развой.

Целта е да се преодолее спорната процедура по въпроса възможно ли е да се променя, добавя или анулира закон, признат от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново разискване. Държавният глава упражнява конституционното си право, воден от разбирането, че е належащо пояснение на член 84, т. 1, член 88, алинея 3 и член 101, алинея 1 от Основния закон, с цел да се сътвори изясненост и да се откри предвидимост на законотворческия развой. В настояването президентът отбелязва, че сезирането се постанова поради спорното използване от законодателя на посочените разпореждания. Има случаи, в които Народното събрание приема наново закон, върнат от президента за ново разискване, и изчаква обнародването му, с цел да го промени.

В други случаи Народното събрание променя закона в границите на процедурата, планувана при разискване на върнат от президента закон. Наред с това има и процедура Народното събрание нито да изчаква обнародването на закона, нито да го трансформира в границите на повторното му разискване при наложено несъгласие, а да прави промените преди да е изминал срокът по член 88, алинея 3 от Конституцията, и то с различен закон, чието приемане на второ гласоподаване е идно.

Наличието на разнообразни дейности, подхванати в идентични случаи от едно и също Народно заседание, е безапелационен мотив, че наредбите, за които се желае пояснение от Конституционен съд, се ползват по друг метод.

Според президента е неприемливо, до момента в който не бъде обнародван законът, неговите разпореждания да се променят, допълват или анулират с изключение на при наложено несъгласие. В противоположен случай, се основават предпоставки за нарушение на правилото за правовата страна, защото ще има неизясненост по отношение на текста на признатия закон и ще бъдат наранени получателите на правните правила, които няма да знаят какво държание се изисква от тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР