Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор

...
Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор
Коментари Харесай

Радев: Родината възкръсна на картата на Европа

Президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на изкачи стъпалата до Паметника на свободата на връх Шипка във връзка 143 години от Шипченската епопея. Там той произнесе слово и сервира венец.

„ 143 години България цяла гледа Шипка с поклонение. И през днешния ден изкачихте този връх, с цел да докажете, че достолепието стои по-високо от страха и възбраните. Родината възкръсна на картата на Европа, с помощта на успеха на Русия над Османската империя. Именно тук на августовския задух на 1877 година нашите опълченци потвърдиха, че народът ни заслужава свободата си “, съобщи президентът.

В речта си той добави още: Шепата спартанци, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои даже не са виждали Родината, за която ще дадат живота си. Тези бойци за независимост не се питаха дали има смисъл да се борят. Те не убеждаваха едни други, че всяко изпитание е обречено, както постоянно вършим през днешния ден. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат фенове на националната история, да изчакат събитията, да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета. 5 века не изтриха тяхното самочувствие на почтени българи “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР