Президентът Румен Радев разкритикува премира Бойко Борисов, че води държавата

...
Президентът Румен Радев разкритикува премира Бойко Борисов, че води държавата
Коментари Харесай

Радев за Борисов: Някой тегли каруцата към автокрация

Президентът Румен Радев разкритикува премира Бойко Борисов, че води страната към автокрация, че търси импровизирано контакти с Москва, а другояче афишира Русия за опасност, че използва европредседателството за политически пиар.

В коментар на думите на Борисов, че е време двата коня да теглят каруцата в една посока, Радев сподели в изявление за Българска телеграфна агенция, че разговор няма, и разгласи, че не е бил канен на срещата на върха на европредседателството и че е научил, че министър председателят ще върви в Русия, от непознати държавници. " Що се отнася до каруцата, смятам, че някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм уверен покровител на демокрацията ", счита още президентът. Пример за това било обсебването на всички институции и медии.

Президентът построил доверие с Русия

Ден преди заминаването на премиера Борисов и няколко министри от кабинета му за Москва президентът пожела на държавното управление да оползотвори доверието, което се построило при неговото посещаване в Русия.

Държавният глава съобщи, че главната цел на визитата му била възобновяване на доверието след 10 години липса на разговор на най-високо ниво, три загробени стратегически плана и мощна обремененост от разрушителни политически заявления. Според него Москва има воля " за създаване на връзки на основата на пълноправие и взаимно почитание ".

" Крайно време да преодолеем тази идеологизация и даже истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, до момента в който другите държат и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами ", счита президентът.

Президентът отхвърля изказванията за надменно отношение по време на визитата в Русия и показва, че сходен въпрос би трябвало да се насочи към държавното управление, което " импровизирано търси контакти с Москва, а публично я разгласи за опасност ". Според него доказателство, че срещата му с съветския президент Владимир Путин не е била официална, била нейната дълготрайност - 3 часа, от които 40 минути на четири очи.

За президента газовият хъб " Балкан " е разумен план, само че гълта пари, без да има газ на него. АЕЦ " Белене " пък би трябвало да бъде издигната, само че при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с най-малък финансов риск за страната, при потвърдена целенасоченост и - доста значимо, при надеждни механизми за надзор на нуклеарния риск.

Европредседателството било политически пиар

" Прекалената приложимост на европейското председателство за политически пиар някак си погасява европейската благосклонност на българите ", счита още президентът. Според него държавното управление е трябвало да хвърли същата пристрастеност да взема решение проблемите на личния си народ, каквато е хвърлило за работа за присъединение на Западните Балкани към Европейски Съюз.

По думите на президента присъединението към еврозоната е стратегическа цел за България доста от дълго време и ще подсигурява страната да бъде в ядрото на европейските интеграционни процеси. Той обаче желае намерено да се проучват рисковете в банковата ни система.

За Радев казусът със договорката за ЧЕЗ бил открит. " И съм уверен, че в случай че приказваме за отбрана на държавния интерес, би трябвало да бъде открита истината и би трябвало да се потърси отговорност от избрани хора ", счита президентът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР