Президентът Румен Радев разкритикува премиера Бойко Борисов, че води държавата

...
Президентът Румен Радев разкритикува премиера Бойко Борисов, че води държавата
Коментари Харесай

Радев за Борисов: Някой тегли каруцата към автокрация


Президентът Румен Радев разкритикува премиера Бойко Борисов, че води страната към автокрация, че търси импровизирано контакти с Москва, а другояче афишира Русия за опасност, че използва европредседателството за политически пиар.

В коментар на думите на Борисов, че е време двата коня да теглят каруцата в една посока, Радев сподели в изявление за Българска телеграфна агенция, че разговор няма, и разгласи, че не е бил канен на срещата на върха на европредседателството и че е научил, че министър председателят ще върви в Русия, от непознати държавници. "Що се отнася до каруцата, смятам, че някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм уверен покровител на демокрацията ", счита още президентът. Пример за това било обсебването на всички институции и медии.

Президентът построил доверие с Русия

Ден преди заминаването на премиера Борисов и няколко министри от кабинета му за Москва президентът пожела на държавното управление да оползотвори доверието, което се построило при неговото посещаване в Русия.

Държавният глава съобщи, че главната цел на визитата му била възобновяване на доверието след 10 години липса на разговор на най-високо ниво, три загробени стратегически плана и мощна обремененост от разрушителни политически заявления. Според него Москва има воля "за създаване на връзки на основата на пълноправие и взаимно почитание ".

"Крайно време да преодолеем тази идеологизация и даже истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, до момента в който другите държат и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами ", счита президентът.

Президентът отхвърля изказванията за надменно отношение по време на визитата в Русия и показва, че сходен въпрос би трябвало да се насочи към държавното управление, което "неофициално търси контакти с Москва, а публично я разгласи за опасност ". Според него доказателство, че срещата му с съветския президент Владимир Путин не е била официална, била нейната дълготрайност - 3 часа, от които 40 минути на четири очи.

За президента газовият хъб "Балкан " е разумен план, само че гълта пари, без да има газ на него. АЕЦ "Белене " пък би трябвало да бъде издигната, само че при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с най-малък финансов риск за страната, при потвърдена целенасоченост и - доста значимо, при надеждни механизми за надзор на нуклеарния риск.

Европредседателството било политически пиар

"Прекалената приложимост на европейското председателство за политически пиар някак си погасява европейската благосклонност на българите ", счита още президентът. Според него държавното управление е трябвало да хвърли същата пристрастеност да взема решение проблемите на личния си народ, каквато е хвърлило за работа за присъединение на Западните Балкани към Европейски Съюз.

По думите на президента присъединението към еврозоната е стратегическа цел за България доста от дълго време и ще подсигурява страната да бъде в ядрото на европейските интеграционни процеси. Той обаче желае намерено да се проучват рисковете в банковата ни система.

За Радев казусът със договорката за ЧЕЗ бил открит. "И съм уверен, че в случай че приказваме за отбрана на държавния интерес, би трябвало да бъде открита истината и би трябвало да се потърси отговорност от избрани хора ", счита президентът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР