Президентът Румен Радев разкритикува остро правителството и се обяви против

...
Президентът Румен Радев разкритикува остро правителството и се обяви против
Коментари Харесай

Радев повиши критичния тон: Правителството да каже чии интереси обслужва |

Президентът Румен Радев разкритикува остро държавното управление и се разгласи срещу даряването на военна помощ на Украйна.

Правителството дължи отговор чии интерес обслужва. Крайно време е държавното управление да даде доказателство, че осъзнава българския суверенитет и се води от българския интерес, заяви той.

Преди да замине на отпътува на публично посещаване в Испания, президентът разяснява, че " суверенната българска позиция се създава в София, а не в Киев ".

Думите му бяха в коментар на заминаващата държавна делегация за украинската столица отпред с Кирил Петков, който ще се срещне с Володимир Зеленски.

" Не инцидентно от дълго време приканвам за деликатно и отговорно отношение на България към този спор, който въздейства директно и за живота на българите, изключително и на българите в Украйна ", сподели Радев. 

По думите му излизат редица разкрития къде отива българското оръжие. " Недоумявам по какъв начин министърът на стопанската система (Корнелия Нинова, водачът на Българска социалистическа партия - бел. ред.) ще изясни на българите и на левите хора, които постоянно са били срещу войните, че българско оръжие подхранва този спор ", добави президентът. 

Попитан за прекъсването на газа от Русия на България, Радев съобщи, че държавното управление би трябвало да отговори за какво единствено на нас и на Полша се стопира газът и

Той попита запазен ли е задоволително потенциал за доставка от Гърция, " в случай че не е - ще забележим да загряват медиатори, това значи, че вероятно ще намерим решение, само че ще изисква и време, и средства. Означава по-високи цени и рискови за доставки ".

Радев добави, че неведнъж е настоявал и твърдял, че тези 3 милиарда лв., платени от нас, не обслужват българския интерес. Спирането на газа, по думите му, ще е тест за европейската взаимност: " Ще помогне ли и по какъв начин на енергийно най-зависимота и енергийна най-бедната страна ".

Чии ползи обслужва правителството 

Радев още веднъж повтори, че е " изрично " срещу даването на военна помощ за Украйна, защото това значи замесване на България в спора.

" Призивите за мир заглъхват, ескалира войствената реторика, ескалират апелите за победа ", счита още президентът. 

Той цитира Вацлав Хавел, че в случай че успеха значи самоизтребление и икономическа разпродажба на Европа, стремглаво вървим в тази посока.

Според него страната ни би трябвало да бъде част от напъните за мир.

Попитан за акцията на премиера Кирил Петков да даряваме заплати за военна помощ за Украйна, президентът отговори по този начин:

" Политици, които губят сензитивност за проблемите на своя народ, не могат да оказват помощ на други нации. Аз съм дарявал заплати, подарявам постоянно за забравените от българското опазване на здравето деца. Призовавам преди да избавят света, да погледнат към хилядите бедстващи българи ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР