Президентът Румен Радев разговаря с швейцарския си колега Откриване в

...
Президентът Румен Радев разговаря с швейцарския си колега Откриване в
Коментари Харесай

Какво обсъдиха президентът Радев и швейцарският му колега?

Президентът Румен Радев беседва с швейцарския си сътрудник Откриване в България на швейцарско – български център за нововъведения и продължение на Българо-Швейцарската стратегия за съдействие, която завършва тази година, бяха главните акценти в диалозите на българския президент Румен Радев и федералния президент на Швейцария Ули Маурер. 

Чрез Бъгаро-Швейцарската стратегия за съдействие Швейцария оказва помощ на България в размер на 76 млн. швейцарски франка в предпочитани за страната сфери, в които Швейцария дава и експертна помощ. Програмата поддържа общо 93 плана в сфери като сигурност, непоклатимост на промените, битка с проведената престъпност, обществената интеграция. Особено значими са триумфите на програмата в региона на дуалното професионално обучение.

След срещата президентът Румен Радев съобщи, че в случай че бъде контрактуван нов стадий на програмата, ще се работи за увеличение на финансирането и обсега й. 

" В резултат на нашата намира се роди концепцията да мислим и за швейцарско-български център за нововъведения в България, който да развива просвета, научни проучвания с поддръжката на Швейцария. Така че нашите млади учени, студенти, гении освен да идват в Швейцария, само че да могат да правят такива проучвания и в България при подобаваща инфраструктура. Ние желаеме да разтеглим и финансовия дял, и действителния обсег на системата за дуално образование и освен това - да излезем отвън обсега на професионалното приблизително обучение, а към този момент да приказваме за привличане на университети, институти за висше обучение и за швейцарско-български център за нововъведения ", изясни Радев.

-->

Двамата президенти са коментирали също комерсиално – икономическите връзки сред двете страни. Те са разискали опциите за увеличение на комерсиалния продан и швейцарските вложения в България. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР