Президентът Румен Радев разговаря с новия генерален директор на ЮНЕСКО

...
Президентът Румен Радев разговаря с новия генерален директор на ЮНЕСКО
Коментари Харесай

България може да разчита на помощ от ЮНЕСКО за нови археологически разкопки

Президентът Румен Радев беседва с новия общоприет шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле във втория ден от работното си посещаване в Париж. Двамата разискаха опциите за запазване на историческото завещание и поддръжката за образованието и науката. Българският президент разкри в задатък и детайлности за утрешния си полет с френски изтребител Рафал.

От Париж предават специфичните ни пратеници Вера Александрова и Огнян Колчаков.

 © Българска телеграфна агенция
Срещата сред президента Румен Радев и генералния шеф на ЮНЕСКО мина в доста приятна атмосфера.
Румен Радев, президент на България: Г-жа Азуле ме посрещна топло с думите, че това е българска територия. Двамата са коментирали опциите за запазване и развиване на историческото завещание. България може да разчита на помощ от ЮНЕСКО за нови археологически разкопки. Общо е мнението, че в интернационален проект би трябвало да се подхващат ограничения за инкриминализирането на всички опити за кражба на историческо завещание. Одре Азуле поддържа концепцията на президента Радев за развиване на просвета и високи технологии освен на запад, само че и на изток, тъй като единствено по този начин ще се получи хармонично развита Европа.

 © Българска телеграфна агенция
Румен Раден показа концепцията си - в София да бъде построен Международен институт за стабилно развиване благодарение на ЦЕРН и учени от Балканите. В него се планува да има теоретичен център с ускорител за нуклеарни частици. Така на едно място ще се събере просвета, обучение и медицина и то на извънредно високо равнище.
Румен Радев, президент на България: И аз доста се надявам по време на нашето председателство на съвета на Европейски Съюз и този план да бъде подложен на масата, тъй като той в действителност ще сплотява балканските страни. Не можем да приказваме за интеграция на Западните Балкани единствено като предлагаме обществени планове и планове в региона на правосъдната система, превоза, инфраструктурата и цифровите свързаности. Трябва да има интеграция в региона на образованието и науката, тогава можем да приказваме за един в действителност изчерпателен метод.
Тази заран президентът Радев се срещна и с представители на огромни френски корпорации, огромна част от тях към този момент имат опит в България и са дали добра оценка за опциите за бизнес в България. Желанието на президента е повече вложения да бъдат ориентирани във високи технологии.

Президентът Радев разкри детайлности за утрешния си полет с военен аероплан Рафал. Пилотирането на изтребителя ще е дружно с френски копилот. Управлението е безусловно взаимозаменяемо. Радев удостовери че предлагането е пристигнало от Еманюел Макрон.

Съпругите на президентите на Франция и България имаха своя обособена стратегия Бриджит Макрон и Десислава Радева се любуваха на разходка с корабче по Сена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР