Президентът Румен Радев разговаря днес с представители на Светия Синод

...
Президентът Румен Радев разговаря днес с представители на Светия Синод
Коментари Харесай

Радев помага на Св. Синод за защитата на интересите на православната общност в Турция

Президентът Румен Радев беседва през днешния ден с представители на Светия Синод на Българската православна черква (БПЦ) и на настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул и на Фондацията на Българската православна черква " Св. Георги Победоносец " в Одрин . Информация за диалога беше публикувана от прессекретариата на президента. В него е взела участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По време на срещата е маркирана значимата роля на двете български православни фондации в Турция за запазване и развиване на българската нематериалност и съхранението на културно-историческото ни завещание. Обсъдени са опциите за развиване на съдействието с страната за отбраната на ползите на българската православна общественост в Турция.
 Радев и Светият Синод загрижени за връзките с българите в чужбина
Радев и Светият Синод загрижени за връзките с българите в чужбина

Президентът организира среща със Св. Синод на Българската православна черква

По думите на Радев въпросът за съхраняването на българските храмове в Истанбул и Одрин постоянно ще бъде от голямо значение. Той напомни историческата роля на Българската екзархия за построяването на държавността ни. Според президента в този подтекст е изключително значимо да се подсигурява продължение на служението в храмовете в Турция на български език в границите на църковния канон. Държавният глава смята, че по-активният разговор сред българските фондации в Турция и Светия синод на БПЦ би съдействал за отстояване на ползите на общността.

От своя страна представителите на Светия Синод са благодарили на Румен Радев за вниманието и поддръжката за решаването на всички въпроси, сложени на срещите с него.
 На Светия синод Пеевски даде обещание светли храмове
На Светия синод Пеевски даде обещание светли храмове

Държавата би трябвало да има грижата за Българската православна църква
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР