Президентът Румен Радев Радев ще въздейства чрез Стефан Янев за

...
Президентът Румен Радев Радев ще въздейства чрез Стефан Янев за
Коментари Харесай

Милен Любенов: Румен Радев ще действа чрез Стефан Янев, за да се състави правителство в НС

Президентът Румен Радев Радев ще влияе посредством Стефан Янев за сформиране на държавно управление в границите на това Народно заседание. Той ще бъде този спояващ фактор. Това мнение изрази пред БНР доцент Милен Любенов, който е учител по " Политически науки " в СУ „ Св. Климент Охридски “ и някогашен президентски консултант по времето на мандата на Росен Плевнелиев.
„ Тази теза за изостряне на връзките и разграничение един от различен не е доста безапелационна. Радев ще се опита да влияе посредством Янев за сформиране на държавно управление в границите на това Народно заседание. Той ще бъде този спояващ фактор, тъй че да се случи програмното експертно държавно управление, за което приказват ГЕРБ и Движение за права и свободи от няколко месеца. Трите партии дружно имат 114 депутати. Не доближават 7 мандата, само че те ще се намерят. „ Възраждане “ може да помогне. Знаем го златния пръст. „ Възраждане “ не мисля, че ще имат проблем да поддържат едно такова държавно управление. Зад него стоят задкулисието и българската олигархия “, разяснява Любенов в предаването " Хоризонт до обед ".

Не виждам капацитет в " Български напредък " - партията на Стефан Янев ", изясни Милен Любенов.

„ Тя е краткотрайна. Това е следващият план, който би трябвало да помогне на огромните партии “.
Няма нищо неприятно „ Продължаваме промяната “ да бъде съпротива, съобщи той.

„ Не бива да оставяме в границите на този парламент единствено „ Възраждане “ да бъде такава “.

Постигнатият от „ Възраждане “ резултат на тези избори е таван на техния капацитет, изясни доцент Любенов.

„ Радикалният избор не е повече от 10% “.

Впечатление на тези избори прави изборната интензивност, изясни още доцент Милен Любенов.

„ Тя е съотносима към ноемврийските избори през предходната година. Избирателят е изтощен и има катурване на изборните резултати, съпоставени с тези от предходната година “.

Основният фактор, който оказва въздействие, е хиперболизирането на чувството за рецесия, изясни доцент Любенов.

„ Служебното държавно управление говореше за безпорядък в енергетиката. А след откриването на интерконектора с Гърция се оказа, че проблеми с газовите доставки на процедура няма. Това повдига въпроса за ролята на президента Радев и служебното държавно управление върху изборния резултат. Служебният кабинет играеше против „ Продължаваме промяната “. Радев има съществена заслуга за свалянето на кабинета на Петков “.

Въпросът за интерконектора и за оценката, която президентът даде за работата на кабинета Петков, са на персонална основа, добави политологът.

„ Радев даде опция на Кирил Петков и на Асен Василев, участвайки в служебните държавни управления, да станат разпознаваеми. Той евентуално е очаквал да има директна роля при ръководството на тяхното държавно управление, което не се случи “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР