Президентът Румен Радев публично се усъмни във вторник, че зад

...
Президентът Румен Радев публично се усъмни във вторник, че зад
Коментари Харесай

Радев се усъмни, че чрез избора на Сарафов партиите търсят свой човек за главен прокурор

Президентът Румен Радев обществено се усъмни във вторник, че зад избора на Борислав Сарафов за краткотраен основен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев стои опит на ръководещите партии да слагат " собствен човек " отпред на прокуратурата.

По думите му Сарафов би трябвало да покаже " дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се доизперат " или ще търси правдивост.

" Това, което се случва сега, някакси подухва на подозренията, че парламентарно показаните политически партии търсят да назначат собствен човек на стола на основния прокурор ", сподели Радев пред публицист в София.

Междувременно министър председателят Николай Денков отхвърли тези обвинявания. Той беше номиниран за поста от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и подсилен от ГЕРБ-СДС.

Гешев беше дефинитивно освободен от поста основен прокурор предходната седмица, който през днешния ден беше оповестен в Държавен вестник. Това стана, откакто болшинството във Висшия правосъден съвет (ВСС) гласоподава, че е уронил престижа на правосъдната власт, наричайки партиите, които упорстваха за оставката му,.

Веднага по-късно с гласовете на прокурорската гилдия за краткотрайно изпълняващ основен прокурор беше определен заместникът му Борислав Сарафов. Правосъдният министър Атанас Славов и Съюзът на съдиите обаче, а от на Сарафов с думите, че подмяната на Гешев с него е " фарс ".

Сарафов беше заместител на основния прокурор над 10 години и е шеф на следствието за втори мандат. Едва преди месец той намерено заприказва против Гешев, в това число и потвърждавайки, че в прокуратурата има каузи против политици " на трупчета ".

" Що се отнася до господин Сарафов, би трябвало да съдим за него по отношението му към имунитетите и делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта ", сподели още Радев, имайки поради, поискани от прокуратурата, измежду които на водачите на ГЕРБ и Политическа партия - Бойко Борисов и Кирил Петков .

" Сарафов би трябвало доста бързо и ясно да се нарежда - дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се доизперат взаимно или ще застане на позиция, която да разреши бързо връщане на справедливостта ", добави президентът.

По мотив желанията на Гешев да подаде оставка като прокурор и да продължи, Радев сподели, че всеки свободен български жител има право да се занимава с политика, само че е значимо е с какъв капитал влизаш в нея. Той означи, че 3 години Гешев е държал каузи " на трупчета " и в този момент се е опитал за три седмици да събере нужните доказателства.

Във връзка с предвижданите, президентът сподели, че е " необичайно по какъв начин едно Народно заседание, раздирано от несъгласия " и с " ниска легитимност ", ще прави това.

" Помните по какъв начин ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, с цел да омилостивят митинга. Сега ще я пишат за 10 дни отново под блокада на публичното отвращение. Това подухва на подозрението, че има и различен предумисъл ", добави Радев.

Той изрази вяра да не се употребява конституцията като " заслон да се прикрият някои интимни връзки сред партии или да бъдат панацея от превзетата ни от персонални и партийни ползи правосъдна система ".

По-късно министър председателят Николай Денков отговори задочно на Румен Радев пред медии на конгрес на общините в Пампорово.

" Не знам от кое място вади тези изводи. Със сигурност нито изпълнителната власт, нито законодателната власт би трябвало да излиза отвън пълномощията си ", сподели той.

По думите му " обвързване на третата власт е да обезпечи доверие в това, което прави ", имайки поради правосъдната система. Според него събитията от последните месеци са изсветлили доста процеси, които в допълнение са нарушили това доверие.

" Нека членовете на Висш съдебен съвет да се замислят дали сега работят за възобновяване на доверието или не престават от същото, което не би помогнало ", добави Денков.

Той означи, че Висш съдебен съвет би трябвало да избере най-качествените хора по повод и на експертиза, и на морални качества, само че всяка политическа партия, в това число и президентът, имат право да изразят тяхното мнение по тематиката.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР