Президентът Румен Радев проведе телефонни разговори с министър-председателите на Унгария

...
Президентът Румен Радев проведе телефонни разговори с министър-председателите на Унгария
Коментари Харесай

Румен Радев обсъди с Орбан и Моравецки усилията в борбата с трафика на мигранти в ЕС

Президентът Румен Радев организира телефонни диалози с министър-председателите на Унгария Виктор Орбан и на Полша Матеуш Моравецки, оповестиха от " Дондуков 2 ".

Румен Радев и Виктор Орбан са разискали нуждата от усилването на битката с трафика на хора през външните граници на Европейски Съюз като най-ефективна мярка в противодействието на незаконната миграция.

Двустранното партньорство в региона на енергетиката и опцията страната ни да окаже поддръжка за енергийната диверсификация на Унгария също е била тематика на диалозите. Подчертани бяха и опциите на страната ни за доставка на повече енергийни запаси за Унгария след обезпечения от България достъп до терминалите за полутечен газ на Гърция и Турция, въведеният в употреба интерконектор с Гърция и предстоящото довеждане докрай на газовия интерконектор сред страната ни и Сърбия до края на т.г.

Борбата с незаконната миграция в Европейския съюз е била тематика и на диалога с полския министър председател Матеуш Моравецки. Моравецки и Радев са се обединили към тезата, че битката с незаконния трафик може да е ефикасна единствено със взаимни старания на страните членки за целеустремено обезвреждане на интернационалната мрежа и центровете, които управляват и финансират трафика на хора, показват от пресцентъра на президентството.

Двамата са разискали и готвените промени в Пакта за миграцията и убежището и защитата на външните граници на Европейския съюз.

Румен Радев е подчертал, че страните от първа линия би трябвало да получат поддръжка за справяне с миграционния напън, както и да засилят партньорството на службите си за сигурност с страните от Централна и Западна Европа, където са ситуирани центровете, направляващи и финансиращи незаконния трафик на хора. Затова България инициира и основаването със съдействието на Европол на интернационална оперативна работна група за продан на информация за обезвреждане на финансовите потоци, които обезпечават незаконния трафик. Писма с покана за присъединяване на специалисти по въпросите на незаконната миграция президентът Радев изпрати на 26 май т.г. до редица водачи на страните членки на Европейски Съюз, припомнят от президентството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР