Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с премиера на Чехия

...
Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с премиера на Чехия
Коментари Харесай

Прага е за приемането на България и Румъния в Шенген без допълнително забавяне

Президентът Румен Радев организира телефонен диалог с премиера на Чехия Петър Фиала, председателстващ Съвета на Европейския съюз (ЕС), оповестиха от прессекретариата на президента.

В рамките на диалога Петър Фиала удостовери поддръжката за България и Румъния за приемането им в Шенген без в допълнение закъснение. Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз продължава до края на годината, като един от главните цели е разширението на Шенгенското пространство.

Българският президент приветства градивния метод на Чешкото председателство по тематиката и изрази очакване за позитивен резултат за присъединение на България към Шенгенската зона до края на годината. Констатациите на инспекциите, които се реализираха неотдавна по покана на България и Румъния, бяха позитивни и потвърдиха нашата подготвеност за присъединение, съобщи Румен Радев.

Петър Фиала удостовери сполучливите резултати на България от двете визити и съобщи цялостната поддръжка на Чешкото председателство за едновременното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенгенската зона до края на годината.

На 16 ноември Европейската комисия прикани Съвета на Европейски Съюз да вземе нужните решения без в допълнение закъснение, с цел да разреши на България, Румъния и Хърватия да вземат участие пълноценно в Шенгенското пространство.

На 18 ноември австрийското министерство на вътрешните работи заяви, че страната се опълчва на премахването на инспекциите по границите на България, Хърватия и Румъния, съобщи ДПА, цитирайки вестник " Курир ".

В Шенгенското пространство, което сплотява 26 страни, значително няма гранични инспекции и това разрешава на хората да пътуват, работят и живеят в друга страна без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от Европейски Съюз, които не са част от Шенгенското пространство, което включва и страни, които са отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР