Президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на Народно събрание

...
Президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на Народно събрание
Коментари Харесай

Интервюта за служебен премиер. Радев се срещна с председателя на парламента, Сметната палата и шефа на БНБ

Президентът Румен Радев организира срещи с ръководителя на Народно заседание Росен Желязков , шефа на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев .

Новината идва, откакто по-рано денем партия " ИТН " (ИТН) третия и финален мандат за сформиране на постоянен кабинет. Това значи сформиране на служебно държавно управление и привикване на предварителни избори.

След последните промени в Конституцията за длъжностен министър председател президентът може да назначи ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправителя на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

След срещата си с президента шефът на Българска народна банка Димитър Радев сподели, че съгласно него не е добра концепция да се въвлича Българска народна банка в политическия развой, защото това може да хвърли политическа сянка върху институцията за дълго време. Той се базира и на европейското законодателство, съгласно което той би трябвало да заобикаля присъединяване в политическия живот.

По-рано президентът сподели, че ще стартира срещи с вероятните служебни министър председатели в петък, само че малко по-късно стана ясно, че диалозите са почнали още в четвъртък. Той би трябвало да насрочи дата за изборите и да избере длъжностен министър председател до 11 април. Има възможност изборите да се проведат дружно с европейските на 9 юни.

Това ще бъдат шестите парламентарни избори в България за последните три години. Дотук се стигна, откакто преди дни държавното управление на ротационен принцип сред ръководещите сътрудници ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) се разпадна и двете обединения върнаха неизпълнени първите два мандата.

Те се бяха разбрали министър председателят в оставка Николай Денков (ПП-ДБ) да бъде заменен при започване на март от вицепремиера Мария Габриел (ГЕРБ). След като Денков, само че договарянията с ГЕРБ-СДС за това по какъв начин да се случи ротацията и по какъв начин да наподобява ръководството през останалата част от мандата се провалиха.

Едно от главните условия на ПП-ДБ беше да се подпише съглашение за промени в правосъдната система, службите и регулаторите, което да бъде обвързано с съответни периоди. Това не се случи.

ГЕРБ-СДС споделят, че причина за неуспеха е спор за министерските постове.

Серията от парламентарни избори стартира през 2021 година, когато ГЕРБ завоюва, само че не съумя да събере поддръжка за кабинет. Последваха два изключителни вота, след които не беше излъчено държавно управление.

В този интервал управляваха две служебни държавни управления с министър председател Стефан Янев . След изборите през ноември 2021 година с мандата на " Продължаваме промяната " беше образуван кабинет с поддръжка на " Демократична България ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ с министър председател Кирил Петков .

През юли 2022 година Има Такъв Народ отдръпна поддръжката си за кабинета и той падна след избор на съмнение. Последваха нови два изключителни вота, а в границите на близо година на власт бяха два кабинета с министър председател Гълъб Донев . Едва след тях ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за кабинета на Николай Денков и Мария Габриел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР