Президентът Румен Радев проведе среща с председателя на 49-ото Народно

...
Президентът Румен Радев проведе среща с председателя на 49-ото Народно
Коментари Харесай

Радев започна срещите за назначаване на служебен премиер: Първи се яви Желязков, следва шефът на БНБ

Президентът Румен Радев организира среща с ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков, чийто пост е измежду посочените в член 99, алинея 5 от Конституцията по отношение на процедурата по назначение на длъжностен министър-председател. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

 

След връщането на несбъднат трети изследователски мандат за сформиране на държавно управление по-рано през днешния ден президентът разгласи, че стартира срещи с всички посочени в Конституцията евентуални служебни министър-председатели.

 

По-късно Желязков си потегли от непряк вход, заяви БНР.

 

 

Държавният глава може да избира от стеснен лист. 9 са опциите, откакто през вчерашния ден заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка.

 

За през днешния ден са планувани още две срещи на президента с евентуални претенденти – с шефа на Българска народна банка Димитър Радев и с ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев.

 

Радев ще беседва с шефа на Българска народна банка в 13,30 часа. След това в 14,10 на " Дондуков " 2 ще влезе и Димитър Главчев.

 

Утре се чака срещите да продължат с подуправителите на Българска народна банка - Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков.

 

България отива на следващите предварителни парламентарни избори. Това стана ясно, откакто парламентарнта група на " ИТН " получи и върна незабавно несбъднат третия мандат за сформиране на държавно управление.

 

По-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента да не избира за длъжностен министър председател нито ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, нито ръководителя на Сметнаха палата Димитър Главчев, които са излъчени от ГЕРБ.

 

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че чака избори 2 в 1. Тя счита, че до конституционна рецесия надали ще се стигне, само че напомни, че с измененията в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми.

 

Очаквайте детайлности! 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР