Президентът Румен Радев проведе среща с министри от служебното правителство

...
Президентът Румен Радев проведе среща с министри от служебното правителство
Коментари Харесай

Радев: Очаквам бързо връщане на децата в клас, а COVID тестовете да станат безплатни

Президентът Румен Радев организира среща с министри от служебното държавно управление по отношение на разпространяването на COVID-19 у нас.

“Ситуацията е напрегната, макар налаганите ограничения. През последните дни броят на заболелите е висок и лечебните заведения се задъхват. Същата е картината и в страните от Източна Европа. Алтернативите бяха или да затворим изцяло страната или да използван еластичен метод. Подкрепих вашето виждане посредством документ за имунизиране, преболедуване или тест, тъй като смятам, че затварянето на страната е последна мярка. Още помним отмирането на обществения и културен живот. Знам, какъв брой неблагодарна е една такава стъпка, когато 20 % от популацията са неимунизирани. Предишните ръководещи насадиха съмнение към имунизациите, които са най-голямата отбрана против вируса ", сподели президентът.

" Напълно съзнавам отрицателния резултат от това решение. За мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът за нашите съотечественици е по-голям от изборния резултат. Готов съм да платя цената на всички борби, с цел да защитим живота и здравето на българите. Затова поддържах вашето решение – тъй като то оставя обществото и икономическия живот отворени и дава независимост на избор ", сподели още той.

" Знам, че издаване на документ против антитела е доста комплициран, само че този проблем касае хиляди българи и моля държавното управление бързо да изследва опита на други страни и да бъде прибавен и у нас ", добави Радев.

" Очаквам напътствие от персоналните лекари и лечебните заведения за имунизиране на хора със характерни болести. Остава открит въпроса за контрола на спазването на ограниченията. Око подобен не бъде прибавен, ограниченията няма да има резултат. Мерките би трябвало да изключват дискриминация. Ваксинирането не би трябвало да бъде насилствен акт ", сподели още Румен Радев.

" Най-надеждната отбрана против вируса е имунизирането и не трябва да оставяме ориста си да оставим на произвола на шанса ", добави още президентът.

Президентът обърна съществено внимание на учениците и вероятно тяхното завръщане в клас.

" Очаквам бързо връщане на децата в клас, изключително от 1 до 4 клас. Чувам, че вместо обещаните безвъзмездни проби хората заплащат от 15 до 40 лева на тест. Очаквам от Министерство на здравеопазването да ревизира бързо тези обстоятелства и да обезпечи обещаните безвъзмездни проби ", сподели Радев.

" Относно учениците – този въпрос ще бъде съществено разискван с специалистите. Ключовата дума е „ безвредна среда “, в случай че можем да я осигурим, въз основата на проби, учениците може да се върнат на учебно заведение ", сподели здравният министър Стойчо Кацаров, като добави: " бихме могли да организираме снабдяване на проби, като до момента в който съм здравен министър няма да разреша да се бърка в носа на децата. Има щадящи проби, които са щадящи - като близалки или отделяна на слюнка, като всяко дете може единствено да направи така и така да му навреди. Ако родителите са съгласни с подобен метод, то това е метод да бъде обезпечена безвредна среда ".

„ Присъственото образование изисква освен съществуване на деца, а и учители , които са здрави. Фактите демонстрират, че от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се усили към 3 пъти, а на карантинирани деца – се усили 5 пъти. Имаме към 12 000 карантинирани деца в учебно заведение и към 2000 деца в детските градини. Това демонстрира, че средата се промени доста. Около 15 септември единствено 6 % попадаха от заболелите попадаха в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни този % се движи сред 10 и 12 от заболелите в страната “, сподели министърът на образованието Николай Денков .

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР