Президентът Румен Радев проведе среща с министър-председателя на Република Северна

...
Президентът Румен Радев проведе среща с министър-председателя на Република Северна
Коментари Харесай

Румен Радев призова за откровен диалог и мъдрост в отношенията между България и РСМ

Президентът Румен Радев организира среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на публично посещаване у нас.

Президентът приветства напъните на двете държавни управления за задълбочаване на двустранните връзки и преговорния развой, съобщи Българска национална телевизия. Той чака новата атмосфера на нараснало доверие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които пречат на отварянето на вратата за участието на Северна Македония в Европейския съюз. Тези въпроси са извънредно значими за сигурността, просперитета на целия район, добави президентът.

Изтъкна, че следи с внимание дебата в РСМ, като в избрани политически кръгове назрява концепцията да бъдат вписани македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония.

Радев прикани за прям, откровен разговор, политическа воля и мъдрост. Ако това бъде реалност, България ще бъде страната, на която може да разчитате за интеграцията на Северна Македония в Европейски Съюз, акцентира президентът.

Македонският министър председател изрази удовлетворение от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от участието на България в Европейския съюз, както и за обстоятелството, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамичност в връзките, от които ще има изгоди за жителите и на двете страни.

Вие работите и за времеви график, коя секторна група какво да свърши, давате си периоди. Нека да опитаме да внесем същия метод за решение на отворените политически проблеми, прикани президентът Румен Радев.

След срещата в президентството Ковачевски ще организира диалог и с ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

По-рано министър председателят на Република Северна Македония дружно с българския си сътрудник Кирил Петков и държавните управления на двете страни организираха взаимно съвещания в резиденция " Бояна ".

След него бяха подписани три публични документа:
Меморандум за съгласие за съдействие в региона на земеделиетоМеморандум за съгласие за развиването на превоза - жп връзката София - СкопиеМеморандум за съгласие за поддръжка и поощряване на дребните и междинни предприятия
Тези меморандуми имат съществена цел - икономическото развиване на целия район. Това ще усъвършенства стандарта на живот. Добросъседството ще бъде сложено на фундамент, акцентира министър председателят Кирил Петков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР