Президентът Румен Радев проведе първата от серия срещи, на които

...
Президентът Румен Радев проведе първата от серия срещи, на които
Коментари Харесай

Президентът проведе първата си от серия срещи за промени в Конституцията

Президентът Румен Радев организира първата от серия срещи, на които ще се разисква - нужни ли са промени в Конституцията. Държавният глава беседва с членовете на Правния си съвет и с представители на академичната общественост.

Румен Радев сложи въпроса - има ли систематичен проблем заради спорен и погрешен прочит на Конституцията, който да води до изострен недостиг на правдивост в нашето общество.

Според него дебатът би трябвало да се разшири с това по какъв начин да се засилят правата на жителите. Как те да вземат участие в контрола върху ръководството и върху публичните процеси. И какви са опциите за въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба.

Румен Радев акцентира, че върху главния закон не трябва да се протяга ръка случайно. По думите му Конституцията ни е демократична и една от първите в посткомунистическия интервал в цяла Източна Европа.
 Румен Радев: Върху Конституцията не трябва да се протяга ръка случайно Румен Радев: Върху Конституцията не трябва да се протяга ръка случайно
Не можем да бягаме от въпросите съумя ли планът, заложен в Конституцията, да построи демократична, правова и обществена страна и има ли защитни механи...
Румен Радев, президент на Република България: Но в това време ние не би трябвало да бягаме от въпросите на нашето съвремие. Успя ли планът, заложен в тази Конституция, да построи демократична, правова и обществена страна, по този начин както е в нейния увод? Има ли в Конституцията задоволително защитни механизми против погазването на разделянето на управляващите и против властнически произвол? Имаме ли систематичен проблем заради спорен, погрешен прочит на Конституцията, който да води до изострен недостиг на правдивост в нашето общество? И в случай че има подобен - какви са аргументите, имаме ли систематичен проблем?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР