Президентът Румен Радев проведе консултации с всички парламентарно представени сили,

...
Президентът Румен Радев проведе консултации с всички парламентарно представени сили,
Коментари Харесай

Радев изслуша партиите, предстои да реши на кого да връчи мандата

Президентът Румен Радев организира съвещания с всички парламентарно показани сили, след което ще реши на коя от тях да връчи третия мандат за сформиране на държавно управление, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Първи при президента първи влязоха от „ Продължаваме промяната “ отпред с премиера в оставка Кирил Петков. По време на срещата Радев акцентира, че страната ни се нуждае от работещ парламент: „ Необходима ни е не просто договорка за ново държавно управление, а дейно ръководство със стратегически небосвод, което да предприеме и извърши нужните промени “.
Петков даде обещание оптималната диалогичност. „ Единственото, на което не сме подготвени, е да дадем всички средства на шепа хора, които действително да ограбят популацията “, сподели той. Петков съобщи, че Политическа партия са подготвени да приказват с безусловно всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения и не са подвластни от подмолни сили, които не са в Народното събрание “.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че не виждат в това Народно събрание формула, зад която да застане устойчиво болшинство. Тя акцентира, че ГЕРБ поемат отговорност за решение на рецесиите. Според нея би трябвало да се търсят устойчиви решение за България.
„ Готови сме да участваме в консултациите за търсене на излаз от рецесиите. Това не значи, че нашето мнение, че не може да има устойчиво болшинство в това Народно събрание, се е трансформирало “, добави Атанасова.
„ Ние сме предложили неведнъж решения, и аз ги изброих при срещата с президента. Предложихме и осъществяване на правосъдна промяна и търсене на такива болшинства в бъдещия парламент. Без нас освен не може да стане правосъдната промяна, само че ние можем и да сме мотора на бъдеща правосъдна промяна “, сподели още Атанасова.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че политическата логичност диктува да има предварителни избори. „ Политическата логичност диктува, че коалиция, учредена на омразата, опълчването, разделянето и реваншизма, няма по какъв начин да издържи, и ще падне рано или късно. Още тогава казахме, че ни предстоят предварителни парламентарни избори. Ние сме виновна политическа партия със непретенциозен 32-годишен политически опит, и в такива спешни обстановки постоянно Движение за права и свободи е играело своята съществена, виновна роля. За да бъде изменена формулата, по която се конструират въобще обстановките в политиката, са нужни предварителни парламентарни избори, нужна е нова основа, с цел да има нова къща. Предишната основа задава неверен модел на крива къща “, сподели той.
Според Карадайъ държавното управление в оставка на Кирил Петков е най-лошото в историята на България.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заявява, че в случай че президентът Радев им даде третия мандат, да положат старания за сформиране на кабинет. „ За нас основа на тези диалози би трябвало да бъде програмата, която Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България изработихме преди седмици. Тя е извънредно съответна, ясно написана, и в нея заложихме три целта: да продължим да бъдем обществената партия, която да слага преди всичко обществената политика, и в програмата са написани ограничения за младите фамилии, пенсионери и т.н.; вторият приоритет са съответни стъпки за поддръжка на стопанската система в изискванията на тежките месеци, които идват; и на трето място – за нас безкомпромисната битка с модела на ръководство на ГЕРБ и Бойко Борисов изрично би трябвало да продължи “, сподели тя.
Нинова не би преговаряла с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Българска социалистическа партия би преговаряла с партиите от досегашната четворна коалиция. Премиерът, съгласно нея, би трябвало да бъде излъчен от Политическа партия. От Българска социалистическа партия избират политически пред експертен кабинет, тъй като това значи ясно носене на политическа отговорност.

От „ ИТН “ съобщи, че няма да слагат „ червени линии “. „ Ние считаме, че мандатът би трябвало да отиде там, където ще е най-големият обединител и ще е с максимален късмет да сформира държавно управление. Смятаме, че на този стадий е значимо да има парламент, и то не за друго, а тъй като обстановката сега е такава, че би трябвало да има работещ парламент “, сподели Ива Митева.
Според Тошко Йорданов може да пристигна едно държавно управление в границите на година или две, колкото се реши, за справяне с рецесията, и да бъдат изтикани напред в изпълнителната власт хора, които са по-скоро с експертиза, в сравнение с политически лица, тъй като поради политически проблеми се стигна до тази рецесия. От Има Такъв Народ нямат искания към премиерския пост.

Лидерът на „ Демократична България “ Христо Иванов съобщи, че ще водят договаряния в границите на досегашната 4-на коалиция. „ Популизмът взима подобен връх, че парламентарната народна власт е в заплаха и би трябвало да се търси по какъв начин да бъде избавена. Затова считаме, че третият мандат – като мандат на разговора, като мандат на излизането отвън нормалните политически клишета, е опция за всички нас да преодолеем тази рецесия, вместо да я засилим с една предизборна акция “, сподели той.
Иванов уточни, че Демократична България са подготвени да вземат участие в напъните за образуване на държавно управление – и като мандатоносители, и като на участници в договаряния. „ Ние ще сведем до най-малко изискванията, които ще слагаме, тъй като политическата класа доста се увлече в слагането на разграничителни и червени линии без да може да предложи решения. 8 месеца след следващите избори сме на път още веднъж да покажем на хората, че не можем да осигурим решение на най-тежката политическа и икономическа обстановка, пред която се е изправяло нашето потомство. Това заплашва да се трансформира в доста тежко признание, че не можем да носим отговорност “, съобщи той.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов съобщи, че би трябвало да има нови избори. Според него те би трябвало да бъдат нещо като референдум за бъдещото развиване на страната. Той счита, че тежката зима, която се задава може да бъде преодоляна, в случай че страната ни възвърне връзките си с Русия.
Костадинов съобщи, че едно ново държавно управление, излъчено от този парламент, няма да издържи и няколко месеца. „ Тази срамна мъка на българския парламент и държавно управление би трябвало да бъде прекъсната “, добави водачът на „ Възраждане “.
Според него е неприемливо България да бъде ръководена от непознати посолства. Той дефинира като срамно привикването на български политици в американското посолство. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР