Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии, за

...
Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии, за
Коментари Харесай

Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК

Президентът Румен Радев организира съвещания с парламентарно показаните партии, с цел да бъде препоръчана кандидатура за ръководител на Централната изборна комисия. До консултациите се стигна, откакто единствената кандидатура за ръководител на комисията, тази на юриста Красимир Ципов, беше оттеглена от предложилата я партия ГЕРБ.

Партия " ИТН " предложи Камелия Нейкова да оглави комисията. Нейкова е новият ръководител на Централната изборна комисия, разгласи президентът Румен Радев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова предложи настоящия представител на ЦИК Димитър Димитров за заместник-председател на новата ЦИК.

По-малко от 48 часа след първите съвещания при президента по процедурата за назначение на нов състав на ЦИК, която ще би трябвало да провежда предварителни избори, представителите на парламентарните партии пристигнаха още веднъж на „ Дондуков “ 2, откакто президентът насрочи спомагателна среща поради неналичието на изясненост кой ще оглави ЦИК.

На консултациите в сряда номинация за поста направи ръководителят на най-голямата парламентарна група ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова: " Нашето предложение за ръководител е господин Красимир Георгиев Ципов. "

Той остана и единственият претендент, откакто останалите 5 обединения не направиха свои номинации за поста.

В това от ГЕРБ видяха капан и през вчерашния ден сутринта оповестиха, че ще отдръпват кандидатурата на Красимир Ципов. Лидерът на партията Бойко Борисов изясни:

" Това е един безспорен капан. С безмълвен, незаконен сговор. Може ли партии с претенциите да ръководят, да отиват в президенството без ръководител? "

Преди днешната среща президентът съобщи: " Политическата логичност на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при установяване състава и управлението на ЦИК. Изисква се разговор, изисква се конструктивност. Очаквам вие да я деянията ".

След консултациите с партиите в президенството започнаха чуванията на претендентите за членове и управление на ЦИК.

Всички партии като се изключи ГЕРБ, които участваха в консултациите при президента, се сплотиха към тезата, че с решението си да отдръпна кандидатурата на Ципов за ръководител ГЕРБ се пробват да саботират изборния развой.

„ Оттеглянето на Красимир Ципов е опит за саботиране на изборния развой. Виждаме поредна активност на ГЕРБ в тази посока. Те затрудняват това, което следва, отговорността е тяхна. Ако ГЕРБ не излъчат ръководител на ЦИК, чакам другите партии да го създадат. Българска социалистическа партия има решение да не издигне ръководител “, сподели при започване на дебата Иван Иванов от левицата, представен от БГНЕС.

Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на „ ИТН “, съобщи, че логиката е ГЕРБ като най-голяма политическа партия да издигне ръководител на изборната комисия.

Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи, означи, че са притеснителни претекстовете, с които ГЕРБ отдръпват своята номинация. Той уточни, че Движение за права и свободи ще се съгласят с каквито и да са оферти за ръководител на ЦИК, само че тя може да действа и без ръководител, до момента в който се назначи подобен.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов напомни, че през целия интервал след изборите от ГЕРБ се пробват да настояват, че имат избрани права като най-голяма партия:

„ Това че една партия е получила най-вече гласове не анулира обстоятелството, че тя може да има такова равнище на токсичност, че с нея не може да се работи. Не може да има разговор непременно. ГЕРБ се пробва да сътвори безпорядък и да вади причини, че може да ръководи в този безпорядък “, добави той.

Иванов съобщи, че Борисов взима за пленник демократичния развой. „ Време е това да спре. „ Демократична България “ не може да излъчи претендент за ръководител на ЦИК, тъй като нашите двама претенденти не са с юридическо обучение “, добави той.

Председателят на ПГ на „ Изправи се! Мутри вън “ Мая Манолова съобщи, че е неуместно партията, която пледира за праволинейност да нарушава процедурите, правейки предложение за заместник-председател на ЦИК отвън всевъзможни периоди:

„ Вие нарушавате разпоредбите, подавайки друго име отвън всевъзможни периоди. Това се прави за да бламирате процеса на сформиране на ЦИК. Неуважението и нарушаването на разпоредбите би трябвало да бъдат глобени. Не може в президентската институция някаква политическа групировка да си сменя мнението, откакто беше подписан протокол. Не сме длъжни да се съобразяваме с прищевките на вашия водач “, сподели Манолова.

Президентът Румен Радев прикани участниците в консултациите да бъдат толерантни и да оставят дебатите за Народното събрание. Той още един път подсети, че тук са се събрали по учредителен въпрос.

Десислава Атанасова от ГЕРБ отхвърли всички обвинявания. Тя съобщи, че няма да влиза в диспути с партии като „ ИТН “, чийто водач даже не се е появил в Народното събрание:

„ Не искам да влизам в тона на сътрудниците. Да се приказва за безмълвие е парадокс, откакто Слави Трифонов даже не се появи в Народно събрание. Темата за токсичност не е по отношение на тази процедура, това може да се случи начело на жълтите павета, само че побързайте, тъй като вашата политическа импотентност не можа да сътвори държавно управление и работещ парламент “, сподели още Атанасова, обръщайки се към „ Демократична България “ и останалите парламентарно показани партии.

Тя акцентира, че ГЕРБ са предложили 4 членове на ЦИК. „ Спазваме закона и процедурата, не държим да имаме ръководител. ГЕРБ е готово да не получи представител в управлението. Отговорността за изборните правила и за ЦИК би трябвало да бъде на тези, които създадоха тези правила “, добави Атанасова.

Президентът Радев установи, че има сериозен процедурен проблем. Той прикани ГЕРБ да не неглижират закона.

Юридическият консултант на президента проф. Емилия Друмева обясни, че не може да има ЦИК без ръководител. Така тя отговори на поставения въпрос от страна на Тошко Йорданов.

В тази обстановка Радев прикани по-малките партии да имат куража да предложат ръководител на ЦИК.

Мая Манолова предложи на разискване Камелия Нейкова, която има нужния опит. Нейната кандидатура не срещна възражения и в последна сметка от " ИТН " издигнаха публично за ръководител на ЦИК Камелия Нейкова. Това бе направено от Виктория Василева.

Камелия Нейкова ще бъде ръководител на ЦИК, съобщи Румен Радев и добави: „ Димитър Димитров от ГЕРБ ще бъде заместник- ръководител на ЦИК. Благодаря ви за отговорността в период да бъде излъчена новата ЦИК. Надявам се, че „ ИТН “ няма да снеме доверието си към своя претендент. Ще ви помоля да подпишете протокола “.

С това консултациите при президента завършиха.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР