Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар

Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар ...

Блинкен към Радев: Санкциите по „Магнитски“ са приноса на САЩ в борбата с корупцията

Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония, информираха от прессекретариата на държавния глава.

Радев ще ръководи българската делегация на срещата на НАТО в Брюксел Радев ще ръководи българската делегация на срещата на НАТО в Брюксел
Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на странит...
Президентът Радев определи наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е , както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, заяви от своя страна Антъни Блинкен.
Румен Радев оцени високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение.ни по отношение на стратегия НАТО 2030.
По време на разговора президентът Радев подчерта амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.
Обсъдена бе и европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен изрази очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа.

Блинкен: Преговори за Близкия изток могат да се проведат след специална подготовка Блинкен: Преговори за Близкия изток могат да се проведат след специална подготовка
Мирните преговори между Израел и Палестина могат да бъдат възобновени само след като е извършена обширна подготвителна работа, за да се...
Държавният глава припомни последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

Източник: actualno.com