Президентът Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции

...
Президентът Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции
Коментари Харесай

Радев призова институциите да реагират на дискриминацията на българи в РСМ

Президентът Румен Радев приканва за своевременна реакция от виновните институции в България и Република Северна Македония на сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за значими проблеми, пред които са изправени. Позицията на българския държавен глава е стимулирана от получено в президентската институция писмо от етнически българи от Република Северна Македония, в което те показват угриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония.

Президентът смята, че правата на индивида и отбраната от дискриминация са в основата на демокрацията. Те са и фундаментална част от Копенхагенските критерии за участие в Европейския съюз. Според президента уважението към свободното право на самоопределяне на сънародниците ни в Република Северна Македония, които макар всички репресии през тоталитарното минало, са съхранили и не престават намерено да изявяват своята българска национална еднаквост, е основна стъпка в развиването на добросъседските връзки сред двете страни.

Над 100 хиляди жители на Република Северна Македония имат българско поданство, добито въз основата на свободно волеизявление и писмено засвидетелствуване на техния български етнически генезис. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявките им за придобиване на българско поданство. Тези справедливи обстоятелства чакаме да намерят израз и в противодействието на формалните управляващи в РСМ против тревожните измерения, които взима езикът на омразата против България и българите в РСМ. Българите в Република Северна Македония би трябвало да имат равни права с тези на останалите жители на страната в сходство с най-високите международни и европейски стандарти. Този главен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни от 2017 година

Президентът Румен Радев поддържа отправените апели в писмото към българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско поданство за намерено заявяващите българската си еднаквост наши сънародници в РСМ, а институциите в югозападната ни съседка да основат всички условия и да подсигуряват правото на сънародниците ни на свободно и ясно волеизявление да се самоопределят като българи по генезис в сходство с правилата на интернационалното право.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР